ANALYSER

- Usikker konvertering mellom ODF og OOXML

Kan ikke garantere at all informasjonen i dokumentene blir bevart.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
21. aug. 2009 - 10:05

Forskere ved Fraunhofer-Institut für Offene Kommunikationssysteme (FOKUS) har studert samspillsevnen til de to ISO-standardiserte dokumentformatene Open Document Format (ODF) og Office Open XML (OOXML).

Forskerne har utgitt et omfattende dokument som beskriver hvordan standardene implementerer de viktigste dokumentegenskapene, samt om og hvordan disse egenskapene kan oversettes mellom de to formatene.

Blant annet har forskerne testet i hvor stor grad informasjonen opprettholdes når dokumenter konverteres mellom de to formatene. Forskerne har testet både konvertering fra ODF til OOXML og omvendt, men også tur/retur ODF til OOXML til ODF, samt OOXML til ODF til OOXML.

Forskerne konkluderer blant annet med at mye av funksjonaliteten i dokumentene, spesielt de som finnes i enklere dokumenter, kan oversettes mellom standardene. Men oversettelsen av annen funksjonalitet kan vise seg å være kompleks eller til og med umulig.

Dette kan være funksjonalitet som skjemaer, felter, tabelller, bilder, regneark og lysbilder med animasjoner og overganger.

Muligheten for oversettelse avhenger først og fremst av dokumentet selv med dets karakteristikker. Men også verktøyet som brukes til konverteringen vil også ha betydning.

Reglene for transformering er ikke standardisert, noe som betyr at hver applikasjon kan bruke sine egne, spesifikke regler. Enkelte regler kan i visse tilfeller neglisjere visse egenskaper og gjøre spesifikke antagelser som kan forbedre oversettelsen.

I tillegg har retningen det konverteres betydning. Forskerne opplever at dokumenter i mange tilfeller kan oversettes uten større tap fra ett format til det andre, men at det ved en oversettelse tilbake til det opprinnelige formatet ikke kan garanteres at det opprinnelige dokumentet og resultatet av tur/retur-konverteringen er identiske.

Les mer om:
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.