Usikkert med HDTV i bakkenettet

Det kommende norske digitale TV-systemet kan ende opp uten muligheter for HDTV.

Det kommende norske digitale TV-systemet kan ende opp uten muligheter for HDTV.

Det kommende norske digitale TV-nettet kan bli bygget uten muligheter for å sende TV i høyere oppløsning.

Det digitale bakkenettet skal i årene 2007-2009 erstatte antennesignalene til alle norske TV-apparater. Nettet skal bygges ut av det NRK og TV 2s felleseide selskap Norges Televisjon (NTV).

Norske brukere får nå den første HDTV-kanalen. I går ble det kjent at Viasat har åpnet den første HDTV-kanal til sine satelitt-kunder. HD1 er en TV-kanal med primært konserter og musikkvideo.

Men sendenettet NTV planlegger er i utgangspunktet foreløpig ikke klar for HDTV . Ifølge Aftenposten krever en HD-kanal fire ganger så stor plass i nettet som en standard TV-kanal. Dette vil føre til en kostbar distribusjon.

Norsk Televisjon venter derfor nå på den nye teknologien MPEG4, som gjør det mulig å klemme en HD-kanal til det dobbelte av en vanlig TV-kanal. Dette innebærer at MPEG4-teknologien må legges inn i dekodebokser for kommende TV-kjøpere.

- Vi utsetter avgjørelsen så lenge vi kan. Alt avhenger av om teknologien blir billig og stabil nok innen vi må bestille dekodene, sier informasjonsansvarlig Rolf Brandrud i NTV til Aftenposten.

Utstyret som skal til er foreløpig dyrt. I tillegg til en widescreen-TV med nødvendig oppløsning, koster foreløpig HDTV-dekoderne nesten 5000 kroner og dekoderkortet til HD1 koster 1650 kroner, men gir da fri bruk i seks år.

Til toppen