JUSS OG SAMFUNN

Usikkert om IE8 logger tastetrykk

Både IE8 og Google Chrome foreslår alternative nettsteder, men trolig sender IE8 færre data hjem.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
11. sep. 2008 - 13:13

Google kunngjorde denne uken at selskapet så raskt det lot seg gjøre ville endre noe av den bakenforliggende funksjonaliteten til Google Suggest, som er tilgjengelig blant annet fra adressefeltet til nettleseren Chrome, slik at når brukeren skriver noe i adressefeltet, så vil nettleseren komme med forslag ikke bare fra bokmerkene og historikken til nettleseren, men også fra søketjenesten Google Suggest. I to prosent av spørringene, som skal ha vært vilkårlig utvalgt, logget Google data fra Chrome-brukeren, inkludert IP-adressen. Hensikten skal ha vært å kunne forbedre tjenesten.

Google Chrome kom i en første betaversjon i begynnelsen av september.

Etter å ha blitt kritisert for denne loggingen, bestemte Google tidligere denne uken at denne praksisen skulle opphøre. Dette ble kunngjort i dette blogginnlegget, med løfter om at endringen skulle skje innen 24 timer.

Støtten for Google Suggest kan skrus av i Chrome, men den er i utgangspunktet skrudd på.

Tidligere har Google-teknikeren Matt Cutts skrevet denne oversikten over hvilke typer data som jevnlig sendes mellom Chrome og Googles servere.

    Les også:

Også Internet Explorer 8, som også nylig kom i en ny betaversjon, inkluderer en lignende funksjon, Suggested Sites. Under installasjonen av IE8 blir brukeren spurt om Suggested Sites skal skrus på.

IE8 oppstartsvalg for Suggested Sites.
IE8 oppstartsvalg for Suggested Sites.

Suggested Sites opptrer ganske annerledes i IE8 enn det Google Suggest gjør i Chrome, ved at de foreslåtte nettstedene ikke vises før brukeren klikker på en egen knapp i favorittfeltet

Suggested Sites - forslag ved besøk på VG Nett.
Suggested Sites - forslag ved besøk på VG Nett.

Det som da skjer, er beskrevet på denne websiden om IE8 og personvern. Under punktet Suggested Sites står det at når Suggested Sites er skrudd på, vil adresser fra nettsteder du besøker bli sendt til Microsoft, sammen med IP-adresse, nettlesertype, samt språk og regionale innstillinger. Informasjonen sendes kryptert.

Her kan Suggested Sites skrus av eller på i IE8.
Her kan Suggested Sites skrus av eller på i IE8.

Videre står det at informasjon assosiert med websider, for eksempel søketermer eller data du har skrevet inn i et skjema, kan bli inkludert.

Personvernsiden forteller ingenting om hvorvidt Microsoft logger disse dataene, som er langt mer sammensatte enn data selskapet kan samle inn ved via for eksempel Live Search-tjenesten.

Men det kan virke som om at IE8, i motsetning til Chrome, ikke sender av gårde hvert eneste tastetrykk brukeren skriver i adressefeltet, men i stedet først gjør dette når brukeren klikker på Suggested Sites-knappen.

Til Computerworld.com sier IT-forskersjef ved amerikanske Center for Democracy and Technology, Alissa Cooper, at hun lurer på om Microsoft følger de samme loggrutinene for Suggested Sites som selskapet gjør med de vanlige søkeloggene. Ifølge Cooper sletter Microsoft data som går på tvers av arbeidsøkter, for eksempel cookies og IP-adresser, først etter 18 måneder.

Microsoft skal ikke ha svart på henvendelser fra Computerworld.com om denne saken.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.