Usikkert om NetCom og Telenor får konkurranse

Regjeringen vil auksjonere bort de to ledige UMTS-lisensene for å øke telekonkurransen, men den trolig eneste søkeren er svært usikker.

På fredag kom det lenge etterlengtede tillegget til mobilmeldingen. Her kommer regjeringens forslag til å øke konkurranse i det norske mobilmarkedet.

I dag er det bare Telenor og Telia-eide NetCom som eier og driver egne nett og slik kan det fort bli i mange år fremover, til tross for utbyggingen av UMTS. Regjeringen ønsker flere nett og har derfor senket kravene for å lokke nye selskaper til å kjøpe de to ledige lisensene.

Aktuelle søkere må bare love å dekke 30 prosent av befolkningen innen seks år, men minimumprisen er fortsatt 200 millioner kroner.

For å være rettferdige, må da Telenor og NetCom også få lettelser - i form av muligheter til å utsette sine utbyggingsløfter i 15 måneder, foreslår regjeringen.

Men de europeiske mobilselskapene som skulle være interessert sliter med bunnløs gjeld etter å ha kjøpt UMTS-lisenser til blodpriser. I utgangspunktet var markedsleder Orange en naturlig søker, men i fjor høst la selskapet kort og god ned i mange land uten å få solgt vrakrestene.

Listen over aktuelle søkere er derfor etter alt å dømme svært kort. Tidligere i høst fortalte svenske Tre AB (tidligere Hi3G) til digi.no at de kunne være interessert. Selskapet er eid av den Hong Kong-baserte mobilgiganten Hutchison Whampoa.

digi.no avdekket at selskapet har hatt møter med departementet og alle de store partiene for å påvirke kravene.

digi.no ringte derfor informasjonssjef Niclas Lilja i Tre igjen og spurte han om hva selskapet synes om regjeringens forslag.

- Det er ingen jubel, vi kommer til å følge utviklingen, men det er slett ikke sikkert at vi deltar. Regjeringens vilkår er ikke det eneste, mye kommer an på den generelle økonomiske utviklingen, sier Lilja til digi.no.

Men det er nok likevel fristende for for Hi3G - for mangelen på konkurranse gjør at Tre kan slippe unna med mistekravene. Og å dekke 30 prosent av befolkningen kan gjøres med et mindre antall antenner i de store byene her i Norge.

Til toppen