BEDRIFTSTEKNOLOGI

Usvikelig datastrøm til NorgesGruppen

Dataanlegg som betjener 3000 butikker og kiosker over hele landet skal endelig sikres mot strømbrudd. NorgesGruppen kjøper avbruddsfri strømforsyning for opptil 20 millioner kroner fra Powerware Nordic.

Eirik Rossen
11. jan. 2000 - 15:33

Du har sikkert opplevd det selv: Fredag ettermiddag på supermarkedet, og dataanlegget går i stå. I en moderne butikk betyr det at kasseapparatene låser seg og betalingsterminalene er stumme som østers. De mest utålmodige blant kundene lar handlevognen stå og haster videre til nærmeste konkurrent.

Årsaken til slikt, og til liknende svikt, er ofte "strømblink", uregelmessigheter i nettspenningen som får følsomt datautstyr til å gå i stå. Botemiddelet er enkelt: Du installerer en UPS (opprinnelig "avbruddsfri strømforsyning" eller "uninterrupted power supply", nå heller "strømbeskyttelsessystem" eller "uninterruptible power system") som sørger for jevn spenning. Forsvinner nettspenningen helt, vil en god UPS kjøre datamaskinen videre på batteri. Varer strømbruddet så lenge at batteriene tømmes, utløses spesielt tilpasset programvare som tar datasystemet ned på en ordnet måte - filer lukkes og applikasjoner avsluttes.

- Mange butikker har ennå ikke UPS, forklarer salgssjef Gard Johnsen i Powerware som har tegnet kontrakt med NorgesGruppen. Avtalen løper over to til tre år, og innebærer at 3000 butikker og kiosker i blant annet kjedene Spar, Eurospar, Meny, Nærmat, Joker, Kiwi og MIX vil få dette utstyret. Verdien anslås til mellom ti og tjue millioner kroner.

- Så vidt jeg vet er dette første gang en butikkjede inngår en kontrakt som sikrer UPS til alle utsalgene. Utstyret som skal installeres, vil gjøre at datasystemene overser uregelmessigheter ved nettspenningen. To til tre minutters strømbrudd vil overhode ikke merkes. Batteriene vil sikre drift i opptil femten minutter. Det følger med programvare som tar ned systemene på en ordnet måte hvis strømbrudd blir varig.

Powerwares produkter inngår i datasystemer og -nettverk innen finans, medisinsk, industri, telekommunikasjon, militære organisasjoner og romfart. Den norske avdelingen er tilknyttet Powerware Nordic som dekker Skandinavia og Benelux. Powerware Nordic håper i år å omsette for om lag 130 millioner kroner. Konsernets hovedkvarter er i Raleigh i North Carolina.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.