JUSS OG SAMFUNN

Utbredt frykt for datafrislipp

- Åpne datakilder krever press fra Jens Stoltenberg, mener IKT-Norge.

Bilde: Marius Jørgenrud
9. sep. 2010 - 16:05

Norge skal få en nettportal med åpne offentlige datakilder, inspirert av USAs data.gov.

Det norske initativet data.norge.no åpnet i form av en blogg i april. Meningen er at dette skal bli et datakilderegister. En beta-versjon ventes lansert sent i neste måned, men inntil videre er det sparsomt med datakilder å by på.

Det hersker bred enighet om at åpne offentlige data er noe positivt, men hvorfor er det da så vanskelig for det offentlige å tilgjengeliggjøre sine data?

Dette var tema under en paneldebatt på Javazone-konferansen i Oslo torsdag.

- I mange etater ser man på dette som ekstraarbeid, eller de er engstelige for at dataene deres blir misforstått eller misbrukt. Holdningen er utbredt og det blir en utfordring å endre dette, mente IKT-prosjektleder Christine Hafskjold i Teknologirådet.

Hafskjold pekte også på et annet problem: Mange etater vet ikke at dataene de sitter på faktisk kan være interessante for andre.

- Jens må på banen

Da hjelper det ikke at fornyingsdepartementet (FAD) har fromme ønsker om at datasettene gjøres tilgjengelig. Eller at regjeringen i Soria Moria-erklæringen sier at offentlig informasjon som hovedregel skal være gratis.

IKT-Norge etterlyste politisk handlekraft.

- I USA kom det pålegg om at alle offentlige etater måtte frigjøre datasett. Man visste ikke på forhånd hva som lå og ventet, men man gjorde det likevel, sa prosjektdirektør Liv Freihow fra IKT-Norge.

Det var bred enighet om at offentlige data bør deles i paneldebatten på Javazone. Fra v. ordstyrer Torgeir Waterhouse i IKT-Norge, Christine Hafskjold fra Teknologirådet, Svein-Magnus Sørensen fra Itera Consulting, IKT-Norges Liv Freihow og prosjektleder for data.norge.no Sverre Andreas Lunde-Danbolt.
Det var bred enighet om at offentlige data bør deles i paneldebatten på Javazone. Fra v. ordstyrer Torgeir Waterhouse i IKT-Norge, Christine Hafskjold fra Teknologirådet, Svein-Magnus Sørensen fra Itera Consulting, IKT-Norges Liv Freihow og prosjektleder for data.norge.no Sverre Andreas Lunde-Danbolt.

- FAD og aller helst Jens Stoltenberg bør fastslå at tilgang til åpne datakilder er en del av det offentliges ansvar. Vi trenger politisk trykk for å få dette til, mente Freihow.

Gratis holder ikke

Det var bred enighet i panelet om at tilgang til data ikke er nok. Dataene må gjøres tilgjengelig også for kommersiell bruk, syntes å være en felles oppfatning.

- Det er min mening at offentlige data ikke skal ha mange begrensninger. Uten tilgang til fri bruk vil jeg som skattebetaler føle meg snytt, sa Svein-Magnus Sørensen fra Itera Consulting. Han er også initiativtaker til Oslo Open Data Forum.

Statens kartverk er en gjenganger i debatten om frie offentlige data. Kartene deres er nå fritt tilgjengelige, men løsningen er begrenset. Rådata får du ikke.

- Prisen og avtaleverket rundt kartene deres oppfattes så høy at særlig små- og mellomstore bedrifter heller går til andre aktører, som Google Maps. Pris på data er en barriere for innovasjon, sa IKT-Norges Liv Freihow.

    Les også:

Les mer om:
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.