Uteliggere som vandrende aksesspunkt

Kontroversielt stunt på teknologikonferanse.

Clarence vandrer gatelangs med en enhet som gir trådløs nettaksess. Det er frivillig å gi ham en donasjon for å bruke forbindelsen.
Clarence vandrer gatelangs med en enhet som gir trådløs nettaksess. Det er frivillig å gi ham en donasjon for å bruke forbindelsen. (Bilde: Youtube/Tech.li)

Kontroversielt stunt på teknologikonferanse.

Hils på Clarence. Han er et vandrende aksesspunkt. Amerikaneren fikk huset sitt ødelagt og ble hjemløs etter orkanen Katerinas herjinger i New Orleans.

Nå vandrer han gatelangs i storbyen Austin i Texas. Sammen med et dusin andre løse fugler byr Clarence på trådløst internett til alle som gir bort en slant.

«Jeg er en hotspot» står det å lese på t-skjortene deres. Det oppfordres til å gi to dollar for et kvarters tilkobling, men i praksis er det frivillig å gi noe for aksessen.

Prosjektet «Homeless Hotstpots» sammenfaller med teknologikonferansen South by Southwest (SXSW) denne uken og er pønsket ut av reklamebyrået BHH Labs. Selv omtaler de eksperimentet som innovativ veldedighet.

De tretten hjemløse spores i sanntid på et kart fra nettsidene til Homeless Hotspots.
De tretten hjemløse spores i sanntid på et kart fra nettsidene til Homeless Hotspots. Bilde: BBH Labs

Det er svært blandede reaksjoner. Enkelte kaller det en smakløs gimmick, støtende og en uverdig utnyttelse av mennesker i en vanskelig situasjon. Nettstedet Buzzfeed har samlet noe av kritikken.

- En fiks idé rent praktisk sett, men det er også litt dystopisk. Når infrastrukturen ikke strekker til så tyr vi til mennesker som infrastruktur, skriver New York Times.

Andre oppfatter ideen som inspirerende og en anledning til positiv samhandling mellom de hjemløse og resten av samfunnet, ifølge BBC.

Får beholde pengene

I et blogginnlegg forsvarer BHH Labs seg mot kritikken som har oppstått, og understreker at de ikke forsøker å selge noe. Det er ingen merkevarer involvert og de tjener ingenting på eksperimentet. De hjemløse får beholde alle pengene de samler inn, opplyser reklamebyrået.

Nettstedet Tech.li har publisert et kort intervju med Clarence på Youtube.

Til toppen