JUSS OG SAMFUNN

Utelukker ikke jakt på norske pirater

IFPI aksjonerer mot fildelere i Danmark og Sverige. I Norge holder IFPI kortene skjult.

31. mars 2004 - 12:43

Musikkbransjen i fire land, inkludert Danmark, aksjonerer denne uken mot piratkopiering. AntiPiratGruppen i Danmark har sendt brev til 100 sannsynlige prirater med krav om erstatning. Kravene er i gjennomsnitt på 80.000 danske kroner. Ytterligere 350 personer vil ifølge ComOn.dk motta lignende erstatningskrav i nærmeste framtid.

Bransjeorganisasjonen IFPI i Danmark mener at dansk underholdningsindustri mister mellom 500 millioner og én milliard danske krone i tapt omsetning som følge av piratkopiering.

Det er i første rekke de mest aktive fildelerne musikkbransjen er på jakt etter i denne omgang.

    Les også:

I Sverige har man valgt en annen og litt mindre drastisk metode. Der drar man nå i gang en kampanje med advarsler ved hjelp av et program som spionerer på fildelernes musikkutvalg. Ifølge svenske Internetworld skal IFPI i Sverige kontrollere hvilke filer som ligger på de ulike, svenske brukernes harddisker. Hvis programmet finner en musikkfil som antas å være opphavsrettslig beskyttet, sendes det ut en advarsel gjennom fildelingsprogrammets chat-funksjon om at kopiering av filen er ulovlig. Teknikken benyttes trolig i flere ulike fildelingsprogrammer, inkludert Kazaa.

Sæmund Fiskvik, leder i IFPI Norge, vil ikke si noe konkret om hvilke tiltak den norske musikkbransjen planlegger for å bekjempe fildeling.

- Det ligger i sakens natur at vi ikke offentliggjør planer om dette, sier Fiskvik. Han sammenligner dette med at en lensmann ikke på forhånd varsler at han går til aksjon mot en som driver med hjemmebrenning.

- Aksjonene i utlandet er et generelt varsel om at musikkbransjen ikke vil sitte rolig og se på dette.

Han innrømmer at fildeling er et vanskelig tema for bransjen, og at man føler seg fram. Nå skal man vurdere resultatene av de utenlandske aksjonene. Dessuten er norsk, dansk og svensk lov i påvente av nytt lovverk fra EU (Infosoc-dirketivet) forskjellig.

Fiskvik medgir at det norske lovverket ikke gjør det krystallklart ulovlig å kopiere ned innhold fra Internett.

Fiskvik forteller likevel at IFPI Norge nesten daglig får stengt norske nettsteder som tilbyr nedlasting av ulovlige musikkfiler. Organisasjonen finner fram til disse nettstedene ved hjelp av både manuelle og automatiserte søkeverktøy.

Hvor mye innsats IFPI Norge legger i å redusere fildelingen i Norge, er uklart, men Fiskvik sier at organisasjonen nå bruker ti ganger så mye innsats på lovlige Internett-tjenester enn på å jakte på fildelerne.

- Det regner jeg med at vil bli synlig utover året, sier Fiskvik.

Nye undersøkelser hevder at fildeling ikke har nevneverdig betydning for CD-salget. Det kan du lese mer om i denne artikkelen.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.