SPIONASJE

Utenlandske aktører prøvde å hacke NUPI

Alvorlig dataangrep.

PST-sjef Benedicte Bjørnland.
PST-sjef Benedicte Bjørnland. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
29. nov. 2017 - 09:27

Utenlandsk etterretning forsøkte i høst å ta seg inn i NUPIs datanett, bekrefter Nasjonal sikkerhetsmyndighet og Politiets sikkerhetstjeneste overfor VG.

De to organene opplyser til avisen at de har bistått Norsk Utenrikspolitisk Institutt (NUPI) med å stanse det alvorlige datainnbruddet som kunne gitt aktørene mulighet til å plante desinformasjon eller manipulere rapporter fra forskerne.

– Interessant mål for utenlandsk etterretning

Sikkerhetsmyndighetene skal ifølge VG allerede i vår ha oppdaget at en utenlandsk aktør viste interesse for instituttets datasystemer, men angrepet ble ikke gjennomført før i oktober.

Leder for cybersikkerhet i Nasjonal sikkerhetsmyndighet (NSM), Hans Christian Pretorius, ønsker ikke gå i detaljer om angrepet, men bekrefter at det er stor interesse blant utenlandske aktører for datasystemene til norske organisasjoner og etater.

– Vi kan ikke være sikre på hva de som står bak angrepet var ute etter, men vi ser fra andre land at tenketanker og forskningsmiljøer er interessante mål for etterretning, sier NUPIs kommunikasjonssjef Åsmund Weltzien.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.