KARRIERE

Utenlandske eksperter skal redde IT-Norge

IT-lønningene sprenger alle grenser. Nå kan utenlandske IT-eksperter stagge veksten.

10. sep. 2007 - 11:06

Den norske IT-bransjen har over mange år benyttet seg av IT-eksperter fra lavkostland som India, Kina og Sri Lanka som de har satt ut IT-oppdrag til.

Men de senere årene har det også blitt tradisjon å samarbeide med våre naboer i øst, som de baltiske stater og videre til Russland og Ukraina. Det åpner for en rekke nye fordeler, som korte geografiske avstander og større forståelse for språk og kultur.

På høyskolene og universitetene i Baltikum er valg av et skandinavisk språk satt opp som et prioritert valg, og det har etterhvert blitt svært vanlig å la studentene få en utvekslingsavtale med vertslandet, der de kan jobbe for norske bedrifter.

    Les også:

I tillegg har flere norske selskapet etablert seg i Baltikum eller lenger øst med kundesentre som tar seg av henvendelser fra norske kunder, men til en langt lavere pris.

Timelønnen for utenlanske IT-eksperter kan i mange tilfeller bare være 20 prosent av prisen man må betale til norske ansatte.

I disse dager arrangerer IT-bransjens organisasjon IKT-Norge er tur IT-messe i Ukraina for norske programvarebedrifter, der målet er å sikre seg arbeidskraft i Norge.

- Mangel på norske IT-hoder og sterkt prispress har ført til at mange IT-selskaper nå har fått det voldsomt travelt, sier IKT-Norgesjef Per Morten Hoff til Aftenposten.

Hoff tror ikke det er utenkelig at vi innen året eller tidlig neste år vil passere 10.000 utlendinger.

EDB er i disse dager på en pressetur til Ukraina, der de nå satser tungt. Landet har god tilgang til nyutdannede IT-kandidater og er kjent for sine ferdigheter på IT og matematikk. digi.no har tidlgere skrevet om Idium som både etablerer seg i Baltikum og henter utviklere derfra.

Også Ementor har etablert seg i Riga med 40 ansatte og Capgemini Norge har det siste året doblet antall utenlandske IT-eksperter. IBM har vokst fra 50 utlendinger til 250 på sine prosjekter bare det siste året.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.