KARRIERE

Utenlandske IT-folk trekker til Danmark

Danmark lykkes der Norge feiler med å tiltrekke seg utenlandske IT-eksperter.

Den norske stat har gjort noe halvhjertede forsøk på å åpne for innvandring av høyt kvalifisert arbeidskraft slik USA i mange tiår har lykkes med. Men hindrene er høy og flere selskaper, blant annet nettleser-selskapet Opera har klaget.

Men nå lykkes Danmark der Norge sliter. 72 IT-spesialister har fått jobb i Danmark som følge av den såkalte jobbkort-ordningen som ble etablert i sommer.

Ordningen har kommet på plass etter lengre press fra bransjen om behov for å importere arbeidskraft fra utlandet. Microsoft-sjef Bill Gates framholdt under sitt besøk i forrige uke i København, at dersom Danmark skal sikre veksten, er det helt avgjørende at grensene holdes åpne for IT-folk.

- Jeg er meget glad for den debatt Bill Gates har satt i gang om behovet for høyt utdannede utlendingers adgang til Danmark, sier integrasjonsminister Bertel Haarder til Berlingske Tidende.

Bill Gates mener framtidens økonomi vil være avhengig av velutdannede mennesker med solid universitetsutdannelse.

I løpet av noen få måneder har det kommet 72 IT-spesialister til Danmark, mot 107 spesialister i 2003 og 87 i i 2002.

Men mens integrasjonsministeren vil ha økt trykk på jobbordningen som han mener fremmer mer jobb, vil et flertall utenfor regjeringen bestående av Sosialdemokratene, Sosialistiske Folkeparti, Dansk Folkeparti og Enhedslisten ha ordningen fjernet.

Les mer om:
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.