Utfordrende å velge hovedkort og kabinett

Skal du velge kompontenter til en PC, er det hovedkort og kabinett som er og bør være den største utfordringen.

Skal du velge kompontenter til en PC, er det hovedkort og kabinett som er og bør være den største utfordringen.

Når du bygger PC og har kommet deg gjennom valget av prosessor (AMD eller Intel), er det to andre valg som har stor betydning for hvor fornøyd du vil bli med PC-en. Det handler om hovedkort og kabinett, de mest omfattende komponentene i maskinen.

Vi har spurt Eilif Kiland, innkjøper hos Komplett, om hva hjemmebyggerne ser etter når de skal kjøpe nettopp hovedkort og kabinett. En tilsvarende runde gjorde vi for de fleste andre PC-komponter i begynnelsen av mars. Denne artikkelen er tilgjengelige på denne siden.

Når man skal kjøpe hovedkort, bør man forsøke å skaffe seg et bilde av hva som finnes på markedet. Utvalget er stort, det samme er forskjellene i kvalitet og funksjonalitet. Skal man bygge seg en topp moderne PC med høy ytelse, holder det vanligvis ikke med de billigste kortene.

- De aller fleste som kjøper hovedkort løst, kjøper kort til rundt 1000 kroner, sier Kiland.

Han forteller at kundene er svært opptatt av å kjøpe gode kort, de er veldig opptatt av hva som vinner tester.

- Det er svært ofte de samme kortene som vinner de ulike testene, og det er disse som selger best.

Kortene som vinner er typisk de som leveres med alt av tilkoblingsmuligheter. Men mye avhenger av brikkesettene, blant annet stabiliteten til kortene, for eksempel i forbindelse med overklokking. Hovedkort basert på Intels egne brikkesett er gjerne foretrukket i forbindelse med Intels prosessorer.

- Det er gjerne bedre stabilitet og mer funksjonalitet du vinner når du velger et dyrere kort, sier Kiland.

- USB 2.0, lyd og nettverk er temmelig standard i dagens hovedkort. Firewire og Gigabit Ethernet er ting man fortsatt må betale ekstra for.

Kiland forteller at prisen på hovedkort til Intel-prosessorene generelt er dyrere enn kortene for AMD-prosessorne, når de ellers har samme kvalitet.

- Det fullt utstyrte kortene for Intel koster rundt 1400 kroner, mens tilsvarende kort for AMD koster rundt 1000 kroner. Det er særlig kort med Intels egne brikkesett som koster mer.

Med mer funksjonalitet bygget inn i selve hovedkortet, reduseres behovet for å kunne montere mange innstikkskort i ettertid. I utgangspunktet er det fullt mulig i dag å benytte en PC uten innstikkskort, men de integrerte løsningene i hovedkortet er ofte ikke tilstrekkelig gode til å tilfredsstille alle. Dette gjelder spesielt i de tilfeller hvor en grafikkløsning er integrert. Denne er gjerne god nok for vanlig kontorapplikasjoner, men er sjelden særlig egnet for spill eller video.

Hvis du likevel velger å satse på den integrerte grafikkløsning, sørg i det minste for at hovedkortet er utstyrt med en AGP-port, slik at et kraftigere grafikkort kan settes inn hvis behov.

Også når det gjelder kabinetter, er det stor forskjell på de rimeligste og de dyrere modellene.

Det kan du lese mer om på neste side.

Til toppen