FORBRUKERTEKNOLOGI

Utfordrer barne-PC med egen «Classmate»

Brasils president vurderer «Classmate», Intels alternativ til OLPCs berømte barne-PC.

6. mars 2007 - 08:57

Fredag fikk Brasils president Luiz Inácia Lula da Silva overrakt et eksemplar av Intels nyutviklede bærbare PC «Classmate» for elever fra femte til tiende skoleår, først og fremst i fattige land.

Classmate konkurrerer direkte med XO-maskinen fra prosjektet One Laptop Per Child (OLPC). Brasil vurderer å kjøpe flere millioner eksemplarer av XO. Kjøpet er ikke formelt bekreftet. I april vil landets utdanningsdepartement motta 800 eksemplarer av Intels Classmate for utprøving i felten.

Intels alternativ beskrives som et «mobilt læremiddel» for utviklingsland. Maskinen har en Celeron M-prosessor i 800 MHz, 256 MB intern minne, flashminne på 1 gigabyte i stedet for disk, en 7 tommers skjerm med en oppløsning på 800 x 480 punkter, integrert Ethernet og WLAN (11g), samt høyttalere og mikrofon. En lyspenn kan brukes til å notere eller tegne direkte på skjermen. Prisen ventes å havne et sted mellom 250 og 400 dollar. Konstruksjonen betegnes som robust og pålitelig.

Classmate kan lastes med Windows eller Linux, og kjøre alminnelig hyllevare, både gratis og kommersiell. Den er med andre ord noe dyrere, men samtidig mer konvensjonell og langt mindre teknisk avansert enn XO som har mange helt spesielle og oppsiktsvekkende løsninger, innen blant annet skjermhåndtering, sikkerhet, nettverk og strømforsyning.

Både Classmate og XO er anerkjent som utviklingsprosjekter av FN. Det knytter seg stor interesse til hva land som Brasil til slutt velger å investere i.

    Les også:

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.