BEDRIFTSTEKNOLOGI

Utfordrer Lyse Tele på innhold og pris

Den nye «Foreningen for åpne nett» utfordrer trippelpakke-hegemoniet til Lyse Tele.

Rogalandselskapet Lyse Tele var først ute med sin trippelpakke med Internett, telefoni og tv-innhold i en og samme pakke, og har den siste tiden nærmest vært enerådende på markedet. I dag har Lyse Tele rundt 45 000 kunder i over 100 kommuner.

Framover kan Lyse Tele forvente sterk konkurransen fra åpne fiberbaserte nett som er på full fart inn i det norske telemarkedet.

Hafslund, Agder Energi, Troms Kraft og BaneTele står bak initiativet til «Foreningen for åpne nett.» Nå skal både rammebetingelser og folks kunnskap om åpne nett bli bedre.

En av samarbeidspartnerne, Morten Braarud i Digitale Gardermoen, sier alliansen vil gi tøffere konkurranse, som for forbrukeren betyr billigere priser og større valgfrihet.

– Det er på tide at vi nå gjør noen grep og får en konstruktiv debatt der nettoperatører, innholds- og utstyrsleverandører gir innspill på gode innholdstilbud framover, sier Braarud til digi.no.

Hafslund Tokom har lenge uttalt at de vil bygge ut fiber for åpent nett. Hafslund Tokom har bare på Romerike bygd ut over 40 mil fiber til 200 offentlige lokasjoner på åtte måneder. I alt antas det at Hafslund Tokom har bygget 120 mil fiber til sammen i Oslo og Akershus.

– Foreningen vil jobbe i et nært samarbeide med svenske «Stadsnätföreningen», som har vært et viktig instrument for den suksessfulle fiberutbyggingen i Sverige, sier Tore Fuglestad i Agder Energi.

Forutsetningen for medlemskap er at virksomheten eier infrastruktur for transport av Internett, tv, telefoni eller andre teletjenester, og som har en forretningsmodell og løsninger for åpne og tjenestenøytrale nett. De skal kunne gi sluttkunden reel valgfrihet og konkurranse på infrastrukturen.

Hovedfokus er på fiber, og med andre aktuelle aksessformer som supplement. Medlemmene vil være nettoperatører, tjenesteleverandører, borettslag og andre bredbåndsleverandører som vil bidra til å utvikle framtidsrettet åpen infrastruktur i et åpent og telemarked.

Bane Tele er med i alliansen, og kan bli en spennende aktør når det gjelder utnyttelse av selskapets eget fiberbaserte stamnett i Nord-Norge, som normalt vil være vanskelig å bygge ut.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.