JUSS OG SAMFUNN

Utfordrer med IT-politisk plattform

VALG 2009: Per Morten Hoff vil lære politikerne hvorfor IT spiller en rolle.

24. aug. 2009 - 10:50

Det er snart stortingsvalg, og i den anledning arrangerte IKT-Norge fredag en IT-debatt på Hotell Bristol i Oslo. Målet var å få klarhet i hvordan det egentlig står til med IT-politikken deres.

- Hvordan står det til med politikernes visjoner for den norske IT-næringens fremtid?

- Det var noe av det jeg savnet under debatten. Selv om vi ikke utfordret politikerne på dette, var det ingen som dro opp en klar visjon fra hatten. Samtidig har det også tidligere vært mange svulstige visjoner, som ikke viste seg å være veldig mye verdt, sier Per Morten Hoff.

Etter hans syn var det ingen av partiene som utmerket seg med noen egen IT-politikk under seansen (som vi skriver mer om her), kanskje med unntak for Venstre, som også med klar margin vant den uformelle avstemningen om hvilket parti som førte den beste politikken blant de rundt 100 deltakerne i salen.

På spørsmål om hva som blir viktigst for IT-næringen i kommende stortingsperiode svarer IKT-Norges generalsekretær at det blir synliggjøring av hva som er IT-politikk.

- Det er ikke nødvendigvis en enkeltstående standard eller krangling om relativt bagatellmessige ting. Vi må synliggjøre at det er IT som gjør det mulig for politikerne å gjennomføre politikken sin, for eksempel helsepolitikk og modernisering av offentlig sektor.

Hvorfor IT er viktig

Hoff forteller at IKT-Norge er i ferd med å utarbeide en IT-politisk plattform, som de skal overlevere politikerne før valget.

- Det jobber vi på spreng med nå. Hovedkapittelet blir «hvorfor IT er viktig» og dette skal hamres inn på et godt grunnlag. Politikerne selv, både den sittende regjeringen og opposisjonen har fortalt at de ønsker dette velkommen, sier han.

De siste årene har flere av de mest markante norskutviklede IT-selskapene blitt solgt ut av landet, blant annet Trolltech til Nokia og Fast Search and Transfer til Microsoft. Det har skapt en debatt om næringen har gode nok rammevilkår.

IKT-Norge sier at landets IT-næring ikke ber om spesialbehandling, men både næringen selv og bransjeorganisasjonener har bedt om generelt bedre vilkår.

- Hvordan skal Norge fostre frem nye IT-suksesser som ikke flagger ut?

- Det er stadig flere som havner på utenlandske hender, og mye kan ha med rammebetingelser å gjøre. Innovasjon Norge har så langt vært mer et distriktsredskap enn et redskap for å støtte bedrifter.

For Hoff er det imiderltid viktigst at politikerne evner å se tingene i en helhet. IT gjennomsyrer som kjent alle næringer og er fundamentet for kunnskapssamfunnet.

- Derfor er det også viktig med et godt og høyt nivå på utdanning og forskning for å kunne utvikle norske suksessbedrifter.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.