Utfordrer mobilmarkedet med åpen kildekode

Microsoft utfordres av åpen kildekode-løsning for push-epost og kalender-integrasjon.

Utfordrer mobilmarkedet med åpen kildekode

Microsoft utfordres av åpen kildekode-løsning for push-epost og kalender-integrasjon.

Etterhvert som mobilene blir stadig mer avanserte, er det mulig å utføre stadig flere oppgaver som man tidligere var nødt til å gjøre gjennom en bærbar PC. Epost, kontaktlister og kalenderfunksjonalitet er blant de funksjonene som næringslivet er veldig opptatt av å få tilgang til via sin mobiltelefon.

Microsoft lanserte nylig Windows Mobile 6.0, den siste og mest oppdaterte utgaven av operativsystemet deres for mobiltelefoner. På 3GSM-konferansen i Barcelona i forrige uke kunne de stolt fortelle at de har gått fra å selge 3 millioner mobiler med Windows Mobile-operativsystemet i hele 2005, til å selge 3 millioner enheter i siste kvartalet i 2006.

Microsoft prioriterer først og fremst bedriftsmarkedet i sin satsning. Bedriftene lar seg friste av Microsofts integrasjon med sine andre produkter: Microsoft Office og Microsoft Exchange.

Nå utfordres imidlertid Microsoft fra åpen kildekode-miljøet også på programvaren til mobiltelefonene.

Funambol er et åpen kildekodeselskap som ble etablert i 2001. De satser ikke på å utvikle operativsystemet til mobilene, slik for eksempel norske Trolltech gjør med sitt Qtopia-produkt. De satser isteden på å levere åpen kildekode-applikasjoner som kan kjøre på toppen av de andre mobile operativsystemene, enten det er snakk om Windows Mobile, Symbian eller et annet operativsystem for mobiltelefoner.

Ifølge Funambol har programvaren deres blitt lastet ned over en million ganger allerede og de skal ha støtte for mer enn 700 forskjellige mobilenheter.

- Vi får hjelp av åpen kildekode-miljøet og kostnadsbesparelsen derfra kommer våre kunder tilgode, sier Funambols representant på 3GSM-standen til digi.no.

Alle kan laste ned programvaren til både mobilene og til serverne gratis fra selskapets hjemmeside. Inntektene henter Funambol fra å selge til mobiloperatører, tjenesteleverandører og utviklingsselskaper.

Til toppen