Utfordrer Youtube med HD-innhold og BitTorrent

Utfordrer Youtube med HD-innhold og BitTorrent

En ny nettjeneste for deling av videoer tar i bruk BitTorrent-teknologi og lover høy videokvalitet.

YouTube er blitt en populær tjeneste fordi alle kan dele sine videoer med andre. Dette har inspirert andre til å opprette tilsvarende tjenester. Sist ut er Azureus, som utgir en Java-basert BitTorrent-klient med samme navn. Klienten er også helt sentral i selskapets nye tjeneste - Zudeo, som ble åpnet i en betaversjon i går.

Mens videoene i blant annet YouTube streames til brukerens nettleser ved hjelp av Flash-teknologi, vil filmene som er tilgjengelige i Zudeo, lastes ned til brukerens harddisk ved hjelp av Azureus-programvaren, som er tilgjengelig som åpen kildekode for en rekke operativsystemer. Men siden tjenesten benytter standard torrent-filer, er det fullt mulig å benytte andre BitTorrent-klienter også.

Azureus skriver i pressemeldingen at tjenesten er egnet for publisering av relativt lange videoer, gjerne med DVD-kvalitet eller bedre. Det er BitTorrent-teknologien som gjør dette mulig, ved å fordele båndbreddebelastningen på flere parter. Selskapet mener at tjenesten vil kunne fungere som en rimelig og alternativ plattform for distribusjon og markedsføring av høykvalitets innhold til et globalt publikum.

Flere avtaler mellom Azureus og innholdsleverandører skal bli annonsert i løpet av et par uker. Dette inkluderer også tv-serier og spillefilmer. Disse vil i mange tilfeller være DRM-beskyttet, men detaljene rundt dette er ennå ikke blitt offentliggjort. Innhold kan også finansieres ved at det vises annonser før og etter filmen.

    Les også:

- Forsøk å se en YouTube-video i fullskjermsmodus. Du kan ikke se detaljene i det som foregår. Vi har endret alt det, sier Gilles BianRosa, administrerende direktør i Azureus, til Wired News. Det betyr ikke at også innhold med lavere oppløsning kan publiseres på Zudeo. Innhold med HD-kvalitet vil utstyres med en egen HD-tagg.

Videoene i Zudeo er basert på H.264-formatet eller VC-1, som benyttes i Windows Media-filer. Så snart filene er blitt lastet ned, kan de overføres til for eksempel en bærbar, digital videospiller.

Zudeo-tjenesten er også direkte tilgjengelig gjennom brukergrensesnittet i den nyeste utgaven av Azureus, versjon 3.0.

- Det er en voksende interesse for HD, sier Joe Laszlo, forskningsdirektør ved JupiterResearch, til Wired News.

- Nettbaserte videoutgivere ønsker å skille seg ut i et tilbudt som er overfylt for tiden. Fokus på høykvalitets video med HD-oppløsning er en veldig effektiv måte å gjøre det på, mener Laszlo.

Også flere andre planlegger videotjenester basert på P2P-teknologi. Mest kjent er BitTorrent-selskapet selv, som ifølge Wired skal åpne en slik tjeneste i februar 2007. Men også Skype har lignende planer i selskapets The Venice Project.

Til toppen