JUSS OG SAMFUNN

Utfordring for merkevarene

Etter en utvikling der reklamebransjen har pumpet ut stadig mer informasjon mot forbrukerne, møter bransjen en utfordring når forbrukeren nå selv kan velge hvilken informasjon han vil ha.

Morten Øverbye
17. jan. 1997 - 15:00

Dette sier Lars Grønseth, lederen for reklamebyrået Leo Burnetts internettavdeling, til digi:media.

- Som bransje har vi vært med på en utvikling der vi har pumpet stadig mer informasjon mot forbrukeren i akselererende tempo. Dette har vært med på å lage et marked for å filtrere informasjon. Internett endrer dette. Det er en kjempeutfordring for reklamebransjen, antakelig en av de største utfordringene bransjen har stått overfor.

Grønseth mener dette skaper et behov for en ny dimensjon i reklamebudskapet. Nytteverdien.

- Det er ingen som gidder å slå opp på en side på Internett for på se sjokokladereklame. For å lykkes i dette mediet er det derfor viktig at bedriftene tilfører forbrukeren noe mer, som som har nytteverdi. Intelligent reklame kan på denne måten bygge kundelojalitet, sier han og legger til at mange nettsteder i dag har oversett denne dimensjonen.

- Det er skremmende hvordan den tradisjonelle medietankegangen har preget også satsingen på nettet for mange bedrifter. Å få kunden inn på et nettsted første gang er ikke så vanskelig. Det som kommer til å bli avgjørende i dette mediet, er om kunden kommer igjen. Derfor er det for entydig å måle suksess i antall hits.

Han mener den største trusselen for mange bedrifter i dag, er at de går inn på nettet med halvferdige løsninger.

- Å undervurdere den interaktive utfordringen er veldig farlig for merkevarene. En bedrift kan ha brukt flere år på å bygge opp en merkevare. Når kunden kommer til et nettsted for denne merkevaren og finner et kjedelig sted, kan dette ødelegge den posisjonen merket har bygd opp.

Samtidig mener Grønseth at Internett gir bedriftene større muligheter for å bygge opp sine kundeforhold. Han viser til at eksponeringsverdien er sterkere fordi kundene frivillig eksponeres for budskapet, samtidig som nettet gir muligheter for å målrette kommunikasjonen ut i fra interesser heller enn de tradisjonelle demografiske kriteriene.

- Men når en bedrift går på nettet, vier den seg til et langsiktig forhold med sine kunder. Trafikken første måned er ikke målet, men at kunden kommer tilbake igjen.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.