Utfordringer for Windows på Intel-Mac

Selv om Apple ikke hindrer kjøring av Windows på de nye, Intel-baserte Macene, er det hele likevel ikke så enkelt.

Selv om Apple ikke hindrer kjøring av Windows på de nye, Intel-baserte Macene, er det hele likevel ikke så enkelt.

Både Apple og Microsoft har denne uken uttalt at Windows i utgangspunktet kan kjøres på Macintosh-maskiner med Intel-baserte prosessorer. Det som ikke ble nevnt, er hvilke versjoner av Windows dette er snakk om.

Problemet er at de Intel-baserte Macene ikke har noen form for BIOS. De benytter en mer moderne løsning, Extensible Firmware Interface (EFI), som ikke støttes av de vanlige utgavene av Windows XP. Kun 64-bitsutgavene av Windows XP som skal ha støtte for EFI, og de kan nødvendigvis ikke kjøres på Intels 32-bits Core Dual-prosessorer.

    Les også:

EFI er noe som ennå ikke har blitt en vanlig del av PC-plattformen, til tross for at Intel har arbeidet med løsningen siden 1998. EFI-spesifikasjonen, som er tilgjengelig her, definerer en ny modell for grensesnittet mellom operativsystemer og firmware-delen av plattformen. Grensesnittet består av datatabeller som inneholder plattformrelatert informasjon, samt tjenestekall under oppstart og kjøretid som er tilgjengelige for operativsystemet og dets laster.

EFI-rammeverket definerer riktignok en Compatibility Support Module (CSM), som tilbyr kjøretidsgrensesnittene som er nødvendige for kompatibilitet med mange eksisterende PC-operativsystemer. Blant annet America Megatrends' (AMI) EFI-løsning inkluderer denne. At CSM er inkludert i Apples løsning, er likevel ikke gitt.

Er CSM ikke inkludert, og det viser seg å være umulig å lage en programvarebasert løsning som håndterer dette, er Windows XP på dagens Intel-Macer en utopi.

Uansett betyr ikke dette at brukerne av Apples nye maskiner ikke kan velge å kjøre andre operativsystemer enn Mac OS X. Flere Linux-distribusjoner støtter EFI, og ifølge Betanews vil også den kommende 32-bitsutgaven av Windows Vista ha slik støtte.

Så spørs det da bare, om det finnes Windows-drivere til alle komponentene i Apples hovedkort. Dette er informasjon som nok vil bli kjent i løpet av ganske kort tid.

Til toppen