Abonner
BEDRIFTSTEKNOLOGI

Utfører DNA-analyse med liten USB-dings

Enkle genomer skal kunne sekvenseres på sekunder med MinION.

Det britiske selskapet Oxford Nanopore Technologies kunngjorde i forrige uke at selskapet i løpet av året vil begynne å selge utstyr for strengsekvensering av DNA. Det mest spennende produktet kalles for MinION. Dette er apparat i lommeformat som kan kobles til USB-porten på en pc og sekvensere DNA-genomer på relativt kort tid.

Ifølge New Scientist skal enkle genomer, som de til visse virus og bakterier, kunne sekvenseres på noen få sekunder. Sekvensering av mer komplekse genomer vil kunne ta betydelig mer tid. Sekvensering av et komplett, menneskelig genom skal kunne gjøres på omkring seks timer.

Men enheten skal også kunne brukes til å oppnå raske resultater fra sekvensering av DNA fra en celleprøve for å se etter for eksempel kreft, eller for å bestemme den genetiske identiteten til beinrester funnet under en arkeologisk utgravning.

MinION-enheten består av en sensorbrikke, ASIC og et fluidistorteknikk-basert system.

MinION DNA-sekvenser fra Oxford Nanopore Technologies settes i USB-porten til en pc.
MinION DNA-sekvenser fra Oxford Nanopore Technologies settes i USB-porten til en pc.

Produktene til Oxford Nanopore kan sekvensiere DNA-strenger med inntil 10 000 baser i «ett jafs». Ifølge New Scientist krever de fleste andre teknikker at DNA-et deles i fragmenter på maksimalt noen hundre baser. Dette forenkler etterarbeidet etter lesingen.

Ion Proton Sequencer
Ion Proton Sequencer Bilde: PR Newswire

Oxford Nanpore opplyser at selskapet planlegger å selge MinION for under 900 dollar stykket. Enheten kastes etter bruk, men er likevel billigere Ion Proton Sequencer-produktet som Ion Torrent Systems nylig introduserte. Dette koster 149 000 dollar som kan brukes til å sekvensere menneskelige genomer på to timer, for en pris på omtrent tusen dollar per prøve. Men Ion Proton-enheten er ikke akkurat i lommeformat.

    Les også: