Noto

Denne fonten har 110.000 tegn og støtter 800 språk

En font skal samle dem alle.
En font skal samle dem alle. (Bilde: Monotype/skjermdump)

Google har med god hjelp fra blant annet Monotype og Adobe utviklet et svært omfattende sett med skrifttyper, som nå er tilgjengelig under en fri lisens.

Arbeidet med Noto-prosjektet har pågått i hele fem år. Resultatet er imponerende med en font bestående av over 110.000 ulike tegn og støtte for 800 språk.

Navnet er et såkalt rekursivt (selvrefererende) akronym der Noto er utledet fra «No more tofu». Tofu er i denne sammenhengen den blanke firkanten som kan dukke opp når en datamaskin eller webside ikke klarer å vise et tegn i en tekst.

Det finnes svært mange ulike tegnvarianter og spesialtegn i en rekke skriftspråk. Oppgaven med å lage tegnsett som støtter dem alle har derfor vært formidabel.

Målet har vært å lage en vakker og konsistent font-familie for hvert eneste tegn i Unicode-standarden. Når det introduseres nye tegn i Unicode, lover Google å inkludere disse også i Noto, ifølge en kunngjøring.

Dyd av nødvendighet

– Prosjektet startet som en dyd av nødvendighet for Googles operativsystemer Android og Chrome OS. Lite visste vi hvilken enorm utfordring det skulle vise seg å være. Det har krevd utforming og teknisk utprøving i hundrevis av språk, men bistand fra spesialister innen spesifikke tegnsett, opplyser selskapet.

Det er opprettet et eget nettsted der man kan laste ned Noto-fontene og lese mer om hvordan disse kan installeres. Det er også utgitt en mengde tilhørende verktøy i åpen kildekode.

Google skriver at font-familien de nå gir bort også vil bli brukt til å bevare kulturarv og sjeldne språk i form av digitaliseringsprosjekter.

IT-giganten har også tidligere utgitt egne skifttyper under en fri lisens, hvilket betyr at hvem som helst kan bruke eller endre dem, uten krav om vederlag.

Kommentarer (14)

Kommentarer (14)
Til toppen