UTVIKLING

Utgir oppdatert standard for vektorgrafikk

Samtidig ønsker W3C å øke farten på standardutviklingen.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
17. aug. 2011 - 13:46

Standardiseringsorganisasjonen W3C kunngjorde i går at den har utgitt en ny utgave av SVG 1.1 som en offisiell W3C-anbefaling. Med andre ord har organisasjonen vedtatt en oppdatert versjon av spesifikasjonen til den åpne webstandarden Scalable Vector Graphics.

SVG er et modulbasert språk for å beskrive todimensjonelle vektorer og kombinert vektor- og punktgrafikk i XML. Språket ble først en offisiell W3C-standard i 2001, mens versjon 1.1 kom i 2003.

I den andre utgaven av SVG 1.1 rettes en del kjente feil som finnes i den første utgaven, men inkluderer også en rekke andre endringer som skal bidra til å gjøre spesifikasjonen mer lesbar og entydig.

Oversikten over endringene er fordelt over flere dokumenter, men de fleste er oppgitt her.

I tillegg til klargjøringene og de språklige forbedringene, inneholder spesifikasjonen også endringer som anses som vesentlige, og som kan få betydning for både implementeringer og bruk av SVG.

I går kunngjorde W3C også tiltak som skal bidra til raskere utvikluing av webteknologier. Organisasjonen har åpnet et spor hvor individuelle utviklere og bedrifter kan skape webteknologi innenfor W3Cs internasjonale ekspertfellesskap, gjennom W3C Community Groups.

Alle og enhver skal kunne foreslå en gruppe, og gruppene skal kunne starte opp så snart det kan måles en viss støtte hos andre. Det vil ikke koste noe å være med, og aktive grupper kan operere på ubestemt tid.

– Innovasjon og standardisering bygger på hverandre. Den stabile webplattformen som tilbys av W3C har alltid oppmuntret til innovasjon. Etter hvert som innovasjonstakten akselereres og flere bransjer omfavner W3Cs Open Web Platform, vil W3C Community Groups akselerere innlemmelsen av innovative teknologier i weben, sier Jeff Jaffe, administrerende direktør i W3C, i en pressmelding.

Med lanseringen av fellesskapsgruppene mener W3C at organisasjonen nå tilbyr en jevn vei fra innovasjon, via åpen standardisering til anerkjennelse som internasjonal ISO/IEC-standard.

W3C har også lanserte det organisasjonen kaller for Business Groups, som skal gi både medlemmer og ikke-medlemmer av W3C et leverandørnøytralt forum for utviklingen av markedsspesifikke teknologier, samt midler for å kunne ha en betydelig innvirkning på retningen for den videre utviklingen av webstandarder.

– W3C er nå åpen for å gjøre utviklingen av webteknologier åpen for dugnad i fellesskapet, sier Harry Halpin i W3C.

– Gjennom disse gruppene kan personer nå fram til innflytelsesrike selskaper, forskningsgrupper og statlige organer. Utviklere kan foreslå ideer til overfor det omfattende sosiale nettverket til W3C, og i løpet av minutter begynne å bygge opp bevisstheten rundt dette samarbeidsverktøyene til W3C eller sine egne, sier Halpin.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.