Utkonkurrerer Intel - og blåser i lisens

VIA har sluppet et brikkesett for Pentium 4 som utkonkurrerer Intel på både pris og ytelse. Men Taiwan-produsenten har bevisst unnlatt å søke Intel om lisens.

VIA har sluppet et brikkesett for Pentium 4 som utkonkurrerer Intel på både pris og ytelse. Men Taiwan-produsenten har bevisst unnlatt å søke Intel om lisens.

Et brikkesett utgjør mellomleddet mellom prosessoren og øvrige komponenter som minne og utganger. Det kjennetegnes vesentlig av hva slags prosessor og hva slags minne det støtter. Etter Intel Corporation, er VIA Technologies Inc verdens nest største leverandør av brikkesett.

Brikkesettet som brukes av PC-leverandører til Pentium 4-maskinene på markedet i dag, er Intel 850. Det støtter utelukkende minne av typen RDRAM, og den øvre grensen er 2 GB. RDRAM har høy ytelse, men er også langt dyrere enn standard SDRAM. Intel forbereder i disse dager lanseringen av brikkesettet 845 som lar Pentium 4-prosessoren nytte standard SDRAM.

Det nye brikkesettet til VIA, døpt Apollo P4X266, lar PC-leverandørene lage Pentium 4-maskiner med en annen type minne, kjent som DDR. Denne typen har ytelse tilsvarende RDRAM, men til langt lavere pris. Kapasiteten til brikkesettet er hele 4 GB minne.

Nye tall fra minnemarkedet viser at 256 MB RDRAM koster 105 dollar. Samme mengde DDR-minne koster 46 dollar, mens SDRAM er nede i 24,50 dollar.

Foreløpige ytelsesmålinger tyder på at Pentium 4-maskiner med VIAs brikkesett og DDR-minne vil tilby bedre ytelse enn dem med Intel 850 og RDRAM-minne. VIA har varslet at P4X266 skal selges langt rimeligere enn konkurrentens produkt.

Intel har varslet at det vil lansere et brikkesett for Pentium 4 og DDR-minne en gang ut på nyåret. De første PC-ene med VIA P4X266 kan være på markedet i løpet av et par uker.

VIA innrømmer uten videre at de ikke har søkt om lisens fra Intel for å produsere sitt nye brikkesett. Selskapet oppgir en rekke juridiske argumenter for at det ikke er nødvendig.

Intel avviser disse argumentene, men er ennå ikke enig med seg selv om hvordan de skal reagere.

I fjor våres gikk VIA ut på markedet med et brikkesett for Pentium III, også uten å bry seg om at Intel ikke hadde gitt sin tillatelse. Søksmålet ble løst med et forlik noen måneder seinere. Forliksbetingelsene er ikke kjent.

Det er ikke bare Taiwan-PC-er som bruker brikkesett fra VIA. Selskapet har også IBM på kundelisten.

Til toppen