TELEKOM

– Utrulling av IPv6 er nå et krav

ICANN understreker alvoret, etter at det nå er tomt i det sentrale IPv4-forrådet.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
4. feb. 2011 - 15:44

I går kunngjorde ICANN (Internet Corporation for Assigned Names and Numbers) at det sentrale forrådet av IPv4-adresser er tomt, og at dette må anses som et kritisk punkt i historien til Internett.

Organisasjonen mener at den videre veksten til Internett avhenger nå en vellykket, global utrulling av nesten generasjon av Internett-protokollen, altså IPv6.

De to siste blokkene med IPv4-adresser, til sammen 33 millioner, ble tidligere denne uken tildelt det regionale Internett-registeret (RIR) for Asia og Stillehavs-regionen. Det totale antallet IPv4-adresser er på omtrent 4,3 milliarder.

– Det er bare et spørsmål om tid før de regionale Internett-registrene og ISP-ene må begynne å svare negativt på forespørsler om IPv4-adresserom, sier Raúl Echeberría, formann i Number Resource Organization, som er en paraplyorganisasjon for de fem regionale Internett-registrene.

– Utrulling av IPv6 er nå et krav, ikke et valgmulighet, sier Echeberría.

Noen umiddelbar effekt av at det sentrale forrådet for IPv4-adresser nå er tomt, vil det ikke bli. Vint Cerf, som i blant kalles Internetts far og som tidligere var formann i nettopp ICANN, skriver i et blogginnlegg at de regionale registrene vil fortsette med tildelingen av de siste IPv4-adressene inntil beholdningen tar helt slutt.

– Dette kan skje så snart som i 2012, skriver Cerf, som nå er Internett-evangelist hos Google.

– ICANNs kunngjøring markerer en stor milepæl i historien til Internett. IPv6, det neste kapittelet, er nå underveis, skriver Cerf. Han har tidligere tatt på seg skylden for situasjonen man i dag er i, ved å fortelle at antallet adresser i IPv4 ble bestemt ut fra helt andre forhold enn dem man har i dag.

– Det var nok til å gjøre et eksperiment. Problemet er at eksperimentet aldri tok slutt, fortalte han til Federal Computer Week i fjor høst.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.