Utsettelse for UMTS-utbygging like om hjørnet

I løpet av noen uker får Stortinget en mobilmelding fra regjeringen - trolig med et forslag om UMTS-utsettelser.

I løpet av noen uker får Stortinget en mobilmelding fra regjeringen - trolig med et forslag om UMTS-utsettelser.

I mai i fjor la regjeringen frem en mobilmelding for Stortinget der man drøfter utviklingen av neste generasjons mobiltelefoni, UMTS, og utlysningen av lisensen som ble ledig etter at Broadband Mobile gikk konkurs.

Men Stortinget fikk ikke behandlet meldingen før sommerferien og da det begynte å drøye mot jul, hadde telemarkedet forverret seg og endret seg så mye at regjeringen bestemte seg for å oppdatere mobilmeldingen. Flere land har gitt sine mobiloperatører utsettelser for tidligere løfter om utbygging og både i Norge og andre land har operatører lagt ned sine satsinger.

Her i Norge er det bare Telenor og Netcom som bygger ut UMTS-nett etter at Tele2 gav opp.

I lys av dette og markedsituasjonen generelt, har Netcom allerede tatt en utsettelse i forkant og bremset utbyggingen sin. Rett før jul sa Telenor-sjef Jon Fredrik Baksaas at selskapet regner med å få en utsettelse:

Les også

Nå er den nye mobilmeldingen like om hjørne, forteller Eva Hildrum, telesjef i Samferdselsdepartementet, til digi.no. Hun vil ikke sette noen dato for når meldingen kommer, men sier bare "svært snart", noe som trolig betyr i løpet av noen uker.


I meldingen skal regjeringen med samferdselsminster Torild Skogsholm legge frem sitt forslag på både om Telenor og Netcom skal få utsettelser og om hva som skal skje med de to ledige UMTS-lisensene.

Hva regjeringen vil foreslå er foreløpig hemmelig, men i et intervju med digi.no 27. november i fjor gikk Skogsholm langt i å hinte mot at Telenor og Netcom får en utsettelse.

- Vi følger med i markedet, både her i Norge og i utlandet. Det er derfor klart at mulighetene for endringer i betingelsene har økt, sa Skogsholm til digi.no.

Det er også en stor mulighet for at regjeringen foreslår å trekke tilbake en av de to ledige UMTS-lisensene. Overfor digi.no medgav hun at det foreløpig bare er Sverige-baserte Hi3G som har vært i kontakt med departementet om en av de to ledige lisensene og store europeiske aktører som Orange er i full retrett.

Les hele intervjuet:

Til toppen