JUSS OG SAMFUNN

Utsettelse «halvdårlig» for Telenor

Dag Melgaard hadde foretrukket en rask avgjørelse i Sibir, og så anket til en instans i Moskva.

27. mai 2009 - 07:19

Oslo/Tromsø (NTB-Jan-Morten Bjørnbakk): Telenor må vente i ytterligere to uker før domstolen i Tjumen i Vest-Sibir behandler anken i VimpelCom-saken.

Den oppsiktsvekkende boten på 1,73 milliarder dollar med påfølgende arrest i Telenors VimpelCom-aksjer skulle for tredje gang opp for russisk rett tirsdag. Men domstolen i Tjumen utsatte saken til 10. juni.

Ikke varslet
– Begrunnelsen som ble gitt var at noen medlemmer i Altimo – altså Alfagruppen – ikke var behørig varslet. Dommeren har åpenbart akseptert at innkallingen til en tredjepart ikke var kommet fram på rettmessig måte, sier pressetalsmann Dag Melgaard i Telenor til NTB.

Forretningsdomstolen i Tjumen skulle behandle søksmålet som Farimex vant fram med i en domstol i Omsk. Farimex hevder at Telenor har påført Russlands nest største mobiloperatør VimpelCom skade ved å trenere VimpelComs overtakelse av den ukrainske mobiloperatøren URS.

Halvdårlig nyhet
Telenor, som eier 33,6 prosent (29,9 prosent av de stemmeberettigede aksjene) i VimpelCom hevder at det er den andre storaksjonæren, Alfagruppen, som står bak søksmålet fra Farimex. Alfagruppen som eies av oligarken Mikhail Fridman eier 37 prosent av aksjene i VimpelCom, men har 44 prosent av de stemmeberettigede aksjene.

– Utsettelsen i Tjumen er en halvdårlig nyhet for oss. Dette utsetter bare saksbehandlingen. Hadde vi fått en dom imot oss, kunne vi anket og fått den kjappere opp for russisk høyesterett enn det vi nå kan få, sier Melgaard.

Til høyesterett
Telenors strategi er å bringe saken inn til Moskva fra Sibir der domstolene de siste årene har avgjort en rekke saker i disfavør av vestlige selskaper som British Petroleum, Deutsche Bank og TeliaSonera.

I tillegg til den ordinære rettsstriden om søksmålet fra Farimex, kjemper Telenor en innbitt juridisk kamp på en annen arena. Russisk lov åpner for å inndrive milliardboten Telenor er ilagt før saken er endelig avgjort. Aksjer som av en russisk domstol er verdsatt til 11,6 milliarder norske kroner, men som ifølge Telenor kan ha en verdi på 20 milliarder norske kroner kan bli solgt.

Første skritt
Namsmannen i Moskva har tatt de første skrittene for å inndrive boten ved både å varsle namsmannen i Asker og Bærum, men også ved å konfiskere en Moskva-konto i Telenor East Invest for 23.000 US$ (145.000 kroner).

Telenor har ikke klart å få en forretningsdomstol i Moskva til å behandle kravet om å stanse inndrivingen av boten. Denne saken er blitt utsatt to ganger og skal etter planen opp 3. juli. Selskapet ser positivt på signalene namsmannen i Moskva kom med i forrige uke om at det vil ta tid å inndrive verdiene.

Ikke trygg
Disse signalene ble av Telenor tolket som et positivt tegn i etterkant av at statsminister Jens Stoltenberg sist tirsdag tok opp saken med president Dmitrij Medvedev og statsminister Vladimir Putin under sitt besøk i Moskva. Men Telenor føler seg ikke trygg.

– Usikkerheten er fortsatt til stede. Det er ikke noen fred som er lyst over saken i og med at namsmannen klart og tydelig har signalisert at de har startet prosessen med å finne ut hvordan de skal drive inn boten. Aksjene er fortsatt under arrest, så vi føler oss ikke trygge på noen som helst slags måte, sier Melgaard.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.