Utskriftsprogram som sikrer personvern

Norske Office Innovation har laget en løsning for å lukke sikkerhetshullet utskrifter skaper.

Norske Office Innovation har laget en løsning for å lukke sikkerhetshullet utskrifter skaper.

Det hjelper ikke med all verdens passord når utskrifter med sensitiv informasjon blir liggende på skrivere.

Nylig etablerte et departement en ny IKT-plattform i fjor høst som skal være operativ mot 1.200 brukere.

- Med det følger mye sensitiv informasjon, og departementet la fram som et krav at også utskriftene måtte sikres, forteller markedsansvarlig Tom Wergeland i Office Innovation til digi.no.

Programvaren Follow Me installeres på en server som kan brukes av et ubegrenset antall brukere. Før dokumentet går til utskrift fanger programvaren det opp og forlanger en persongjenkjenning før dokumenet skrives ut. Brukeren kan gå til en hvilken som helst skriver på huset og identifisere seg enten gjennom en fingeravtrykksleser, en magnetkortleser eller pinkodeleser.

En loggfil holder kontroll med hvem som skriver ut hva.

- Mange kunder foretrekker magnetkort som kan kombineres med de ansattes ID-kort, sier Wergeland.

Wergeland har bakgrunn fra print og kopibransjen og fikk idéen i 1999 i forbindelse med flyttingen av Telenor ansatte til Fornebu. Med virtuelle kontorer, der ingen har fast plass kunne utskrifter lett komme på avveier og handle i feil hender.

- Vi er flinke til å snakke om spam, virus og brannmurer i Norge, men utskrifter har hittil vært et ikke tema, men som kanskje er den største sikkerhetstrusselen, sier Wergeland.

Han viser til dagens informasjonssamfunn der det meste går elektronisk. Tenk bare alle de mengder av papir som skrives ut fra vedlegg i e-poster.

- Det har aldri vært skrevet så mye ut i som i dag. Papirløse samfunn tror jeg er like urealistisk som papirløse toaletter, illustrerer han.

Tom Wergeland er i godt selskap når han tenker sikkerhet. Den amerikanske evangelisten og sikkerhetseksperten John Nunes sa i et eksklusivt intervju med digi at det var nettopp utskrifter som kunne utgjøre en av de største trusler.

– Vi snakker så mye om hacking fordi det kanskje er mer sexy og mystisk. Men hva med utskrifter av e-postdokumenter og faks som ligger fritt tilgjengelig på skriveren eller passordet som gjentas høyt over telefonen. Dette er langt større trusler, påpeker Nunes.

    Les også:

Office Innovation ble etablert i fjor og Wergeland har store forventninger til videre salg av serverlisenser. Han har registrert en stor interesse i Skandinavia og selskapet har allerede begynt å samarbeide med Scribona, SMG, Ementor, Bravida og Xerox.

- Vi har satt oss et beskjedent mål i år med 10 millioner i omsetning, sier Tom Wergeland.

Til toppen