BEDRIFTSTEKNOLOGI

Utsolgt kruttønne

Apples nye kom sent, men godt, ifølge Humac.

RÅTASS: Slik ser nye Mac Pro ut når man løfter av det sorte dekselet, som i vanlig stil fra Apple er freset ut av én blokk aluminium.
RÅTASS: Slik ser nye Mac Pro ut når man løfter av det sorte dekselet, som i vanlig stil fra Apple er freset ut av én blokk aluminium. Bilde: Marius Jørgenrud
20. feb. 2014 - 13:34

Apple-forhandleren Humac lettet på lokket, bokstavelig talt, da de nylig viste frem nye Mac Pro for oss og et par andre norske journalister.

– Forrige Mac Pro hadde et ti år gammelt design, sier Mats Weckhorst. IT-sjefen og Mac-entusiasten i Humac legger ikke skjul på at han synes det var på høy tid med ny modell.

Mac Pro er krympet til 1/8-del av volumet til tårnmodellen den erstatter, som i hovedsak har hatt lik utforming i generasjonene siden Power Mac G5 kom i 2003.

Det går ikke an å unngå å legge merke til nyvinningens unike design, som umiddelbart vekker en rekke pussige assosiasjoner, som til dels er langt unna maskinens kjente bruksområde.

Mats Weckhorst er IT-sjef i Humac. <i>Bilde: Marius Jørgenrud</i>
Mats Weckhorst er IT-sjef i Humac. Bilde: Marius Jørgenrud

Er det en søppelbøtte eller Darth Vaders forsøk på å klone R2D2 i sitt bilde? Etter alt å dømme har vi å gjøre med et stykke industridesign og stilikon for historiebøkene, imponerende for et produkt med tross alt ganske begrenset nedslagsfelt.

Apples arbeidsstasjon for proffe brukere er og blir et nisjeprodukt, men holder et solid grep i sin målgruppe. Det vil si brukere i såkalt kreative yrker, som arkitekter, grafikere, videoredigering, lydstudio og så videre.

Lysbildene Humac viste frem fremhevet særlig kraftige ytelsesforbedringer hva gjelder behandling av video i det høyoppløselige 4K-formatet, sammenlignet med forrige generasjon.

Maskinens med sine doble grafikkort og flerkjernet Intel Xeon-prosessor koster fra 26.000 til over 100.000 toppspekket, uten skjerm. Erfaringen er at de aller fleste kundene velger en oppgradert konfigurasjon, gjerne med mer minne eller det beste grafikkortet, fortalte Humacs representanter.

De to grafikkortene er loddet på plass og kan følgelig ikke byttes. Ifølge Apple kan heller ikke prosessoren oppgraderes, noe som senere er tilbakevist av andre.

Fra innsiden ser vi den spesielle trekant-konstruksjonen med kjøleribber og luftspalte i midten. For øvrig vist på en 4K-skjerm fra Sharp, ettersom Apple ikke selv har noen 4K-skjerm i sitt sortiment ennå. <i>Bilde: Marius Jørgenrud</i>
Fra innsiden ser vi den spesielle trekant-konstruksjonen med kjøleribber og luftspalte i midten. For øvrig vist på en 4K-skjerm fra Sharp, ettersom Apple ikke selv har noen 4K-skjerm i sitt sortiment ennå. Bilde: Marius Jørgenrud

Disse tre elementene tar for øvrig opp hver sin side på hovedkortet, som er utformet i en slags trekant med luft i midten. Her kommer også boksens funksjonelle design frem. Varmen som avgis trekkes gjennom konstruksjonen omtrent som i en pipe, og slipper ut på toppen av boksen via én saktegående vifte.

Ellers er det verdt å merke seg at Mac Pro nå støtter mindre RAM enn tidligere, antakelig av plasshensyn i den svært kompakte 25 cm lave tønna.

– Det er støtte for opptil 64 gigabyte mot den forrige modellens 92 gigabyte. Men høyere hastighet på minnet mer enn gjør opp for dette, hevder Mats Weckhorst.

Foruten mer kraft til å gjøre jobben er det raskere PCIe-baserte SSD og ikke minste seks thunderbolt 2-porter som vil friste Mac Pro-folket til å åpne lommebøkene. De med virkelig dype lommer kan koble opptil tre 4K-skjermer til maskinen.

I motsetning til gamle Mac Pro kommer den nye modellen til å stå oppe på pulten til kundene. For noen blir dette et statussymbol, sier Humac-sjef Bård Kvamme. <i>Bilde: Marius Jørgenrud</i>
I motsetning til gamle Mac Pro kommer den nye modellen til å stå oppe på pulten til kundene. For noen blir dette et statussymbol, sier Humac-sjef Bård Kvamme. Bilde: Marius Jørgenrud

Utsolgt

Humac startet salget i januar og har hittil levert et sted mellom 60 og 100 maskiner til norske kunder. Det inkluderer forhåndsbestillinger fra november i fjor.

Totalt regner de med at de alene vil selge rundt 500 maskiner i år.

– Salget har gått akkurat som forventet, sier Humac-sjef Bård Kvamme til digi.no. Han peker på en spesiell utfordring.

Apple avduket nemlig nye Mac Pro allerede i juni 2013, et drøyt halvt år før produktet kom i salg.

– Salgsmessig er det en utfordring at Apple lanserte så lenge før produktet faktisk kom, sier Kvamme.

Nå er det midlertidig utsolgt. Ikke bare hos Humac, men også Eplehuset og Apple selv, der forventet leveringstid nylig økte fra én til to måneder.

NRK har allerede kjøpt inn noen maskiner. Før vi journalister fikk slippe til, tidligere samme dag, hadde blant tv-produksjonsselskapene Dinamo og Monster fått en presentasjon av nye Mac Pro.

Det er ikke til å stikke under en stol at den anodiserte sorte aluminiumsoverflaten lett samler fingeravtrykk. <i>Bilde: Marius Jørgenrud</i>
Det er ikke til å stikke under en stol at den anodiserte sorte aluminiumsoverflaten lett samler fingeravtrykk. Bilde: Marius Jørgenrud
Mac Pro 2013-modell er overraskende liten og lett. <i>Bilde: Marius Jørgenrud</i>
Mac Pro 2013-modell er overraskende liten og lett. Bilde: Marius Jørgenrud
All tilkobling foregår på baksiden. Når man fikler med kablene er det meningen at symbolene skal lyse opp. Det er ikke mulig å løfte av «dekselet» uten å skru av maskinen og plugge ut alle ledningene. <i>Bilde: Marius Jørgenrud</i>
All tilkobling foregår på baksiden. Når man fikler med kablene er det meningen at symbolene skal lyse opp. Det er ikke mulig å løfte av «dekselet» uten å skru av maskinen og plugge ut alle ledningene. Bilde: Marius Jørgenrud
 <i>Bilde: Marius Jørgenrud</i>
Bilde: Marius Jørgenrud
UNDER: Apple er stolte av at maskinen er satt sammen i USA. <i>Bilde: Marius Jørgenrud</i>
UNDER: Apple er stolte av at maskinen er satt sammen i USA. Bilde: Marius Jørgenrud

Se også vårt søstermagasin DinSides sak fra presentasjonen.

    Les også:

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.