Utstilling på Norsk Telemuseum

Utstilling på Norsk Telemuseum

Synshemmede Mangus Kjesrud fra IBM demonstrerer den spesielle blindestokken, som leser av RFID-brikker, og sender signaler til mobiltelefonen ved hjelp av bluetooth. Et javaprogram tolker signalene på mobilen og gir beskjeder som "høyre", "venstre", men også mer inngående informasjon, for eksempel beskrivelse av nærliggende gjenstander.

På utstillingen møter man syv personer med ulike funksjonshemminger. Publikum får et innblikk i deres hverdag og får prøve hjelpemidlene de er avhengige av.


Klikk her for å komme tilbake til hovedartikkelen.


Den blinde læreren Rune forteller om sin hverdag ved medielinjen på Sørumsand skole. Ved installasjonen kan publikum velge å få innholdet lest opp i ulike språk eller formidlet gjennom en skjermleser. Det er også mulig å få skrevet ut egen tekst i blindeskrift.


Klikk her for å komme tilbake til hovedartikkelen.

Publikum kan også prøve en skannerpenn, som hjelper med brukeren ved å lese høyt ordene som markeres.

Personer med sterkt nedsatt hukommelse, for eksempel som følge av en hjerneskade, kan ha stor nytte av en digital huskeliste. Her demonstrert med en berøringsskjerm.


Klikk her for å komme tilbake til hovedartikkelen.

Briller med et reflekterende merke benyttes som styremekanisme i et spill der brukeren skal håndtere en god gammeldags telefonsentral. Et kamera registrerer hodebevegelsene og flytter pilen på skjermen.Klikk her for å komme tilbake til hovedartikkelen.

Denne dingsen har høy «Star Trek»-faktor. Ved å peke enheten mot en farge og trykke på knappen får bæreren opplest hvilken farge gjenstanden har. I dette tilfellet: Kraftig oransje.

Denne blindestokken har innebygget «radar» og vibrerer når sensorene merker at den kommer i nærheten av noe.


Klikk her for å komme tilbake til hovedartikkelen.

Arkitekten bak installasjonene ved utstillingen: teknisk ansvarlig Tobias Messenbrink fra Telemuseet demonstrerer her en avansert elektrisk rullestol.


Rullestolen er full av teknologi og benytter Windows XP som operativsystem. I tillegg til det avbildede styresystemet kan brukeren blant annet sende tekstmeldinger og ringe, helt uten bruk av hender. Messenbrink anslår at en slik løsning koster «noen hundre tusen». 30-40 ulike organisasjoner og virksomheter har bidratt med stort og smått for å fa til utstillingen.

Det blir mulig for publikum å prøve den elektriske rullestolen under utstillingen.

Klikk her for å komme tilbake til hovedartikkelen.

Det henger en rekke QR-koder rundt omkring på utstillingen. I tillegg til å utgjøre et rebusløp (med premier for de som klarer løsningsordet), kan publikum få informasjon om hva de ser på gjennom egen mobiltelefon.

Mobiltelefonen må støtte java og ha kamera for å kunne lese av kodene. De som ikke har dette kan få låne utstyr under utstillingen.


Klikk her for å komme tilbake til hovedartikkelen.

Forretningsutvikler Nicola Palmarini fra IBM har tatt turen fra Italia for å sette opp selskapets løsninger innen RFID- og sensorteknologi. Her viser han frem en vegg der barn kan få henge opp "hemmelige" meldinger, som de kan få generert i QR-kode.Klikk her for å komme tilbake til hovedartikkelen.

Se også digi.nos andre bildereportasjer:

Proppfull av IT, men kræsjer ikke

Se hvordan de styrer luftrommet

Ukjent bunker samler norsk IT-bransje

Slik blir Windows Server 2008

Her er Internett-Norge koblet sammen

Se et glimt av framtidens mobiler

Slik lager de superspillet

Puslespillet som får mobilen til å ringe

Norges største og dyreste datasamling

Her er Norges dyreste datamaskin

Vet du hvordan Internett fungerer?

PC til 618 kroner imponerer stort

Dette skjer når du klikker på kjøpknappen

Her er Lyses super-raske fiberbredbånd

I denne kjelleren ligger pengene dine

Serverne du håper skal stoppe

Glem hjemmesider, lag kontor i 3D-verden

Får inn 1 million feil om dagen

Slik kan du lage 50.000 PC-er på en dag

Her stopper aldri datamaskinene

Dette er Operas «hemmelige» våpen

Bygde OLPC-landsby på Frogner

Til toppen