Utstyr hver lyspære med egen webserver

Det som trolig er verdens minste webserver er så liten og så billig at den kan monteres på hver eneste lampesokkel i hjemmet ditt. Du kan dermed kontrollere lyset og andre elektroniske innretninger fra nettleseren.

Det som trolig er verdens minste webserver er så liten og så billig at den kan monteres på hver eneste lampesokkel i hjemmet ditt. Du kan dermed kontrollere lyset og andre elektroniske innretninger fra nettleseren.

Den iPic-baserte webserveren utviklet ved University of Massachusetts i Amherst
iPic-brikken til venstre, EEPROM-en til høyre.

Det som trolig er verdens minste webserver er utviklet ved University of Massachusetts i Amherst. Selve serveren er på størrelse med hodet på en fyrstikk, i tillegg kommer en liten EEPROM-brikke (Electronically Erasable Programmable Read-Only Memory), en strømforsyningsregulator og noen kabler. Alt montert på et lite kretskort.

Selve webserveren er basert på en iPic mikroprosessor (PIC 12C509A) fra Microchip Technology. Denne brikken, som arbeider med en klokkehastighet på 4 MHz, inneholder sentral prosesseringsenhet (CPU), minne, seriellport grensesnitt og en klokkeoscillator.

EEPROM-brikken, som fungerer som en slags "harddisk" for serveren, rommer 512 ord, 2048 bytes. Programmert inn på denne brikken er antakelig verdens minste utgave av TCP/IP-stakken. Til tross for at denne implementasjonen av TCP/IP-protokollene kun består av 256 bytes (12 bits), er protokollen laget i overenstemmelse med alle kravene i RFC-1122-standarden (Host Requirements Document) som alle TCP/IP-implementasjoner i alle verter på Internett må imøtekomme.

I tillegg inneholder systemet en HTTP 1.0-kompatibel server og en enkel telnetserver.

iPic-serveren er knyttet til en Internett-ruter via en 115.200 bps seriell tilkobling og greier å håndtere omtrent 7200 oppslag i timen. Nedenfor finner du en peker til serveren.

Hva kan man så bruke en slik innretning til? Noen bytes med websider er kanskje ikke det mest imponerende ved iPic.

Den iPic-baserte webserveren utviklet ved University of Massachusetts i Amherst
Trolig verdens minste webserver.

Nå er det slik at nettlesere kan brukes til mye mer enn å lese websider. De kan også brukes til å gjøre valg, klikke på brytere og avkrysningsruter. Man kan skru av og på egenskaper og sende dette over til en datamaskin et annet sted på Internett. Denne datamaskinen kan deretter utføre oppgaver i henhold til innstillingene brukerne har satt.

Dette kan også iPic. For selv om dagens implementasjon av webserveren fortsatt er forholdsvis omfangsrik, regner forskerne som har utviklet serveren med at en endelig utgave av serveren, hvor alle kretsene er forminsket, ikke vil bli større enn et fyrstikkhode. Samtidig er prisen på hele serveren på under én dollar.

Dette betyr at serveren kan bygges inn i omtrent alle de elektroniske apparatene som finnes i et hjem, inkludert soklene lyspærer skrus ned i. Signalene fra serveren kan gå via strømnettet til en større datamaskin som er koblet til Internett. Men det er selvsagt ikke noe i veien for å koble iPic direkte til Internett, det er jo det som er blitt gjort ved University of Massachusetts.

Men små webservere kan benyttes i en rekke andre sammenhenger enn i hjemmet. I bedrifter kan de brukes sammen med alle mulige former for utstyr som gir tilbakemeldinger eller trenger instruksjoner. Eksempler på dette er klimaanlegg, skrivere, alle mulige former for sensorer, prosesskontrollutstyr også videre. Alle enheter som har en slik liten webserver innebygget kan kontaktes over Internett. Brukerne kan lese av statusrapporter eller sette i gang nye prosesser ved hjelp av nettleseren.

Også mobiltelefoner og annet mobilt utstyr vil ved hjelp av den iPic-baserte løsningen kunne kommunisere direkte med Internett. Til nå har blant annet kompleksiteten til TCP/IP-protokollen gjort dette vanskelig og dyrt. Ved hjelp av iPic-teknologien kan enhver mobiltelefon lese websider fra Internett, mens personsøkere for eksempel kan utstyres med et e-postprogram.

Flere detaljer og bruksområder finner du på nettstedet hvor serveren blir presentert. Se peker nedenfor.

Til toppen