BEDRIFTSTEKNOLOGI

Utstyrer nettskyen med grafikkbrikker

Amazon åpner EC2 for tunge beregninger.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
16. nov. 2010 - 08:28

Flere av verdens kraftigste superdatamaskiner benytter en kombinasjon av CPU-er og GPU-er til å oppnå svært høy regnekraft. Konseptet kalles for GPGPU, «General-Purpose computing on Graphics Processing Units».

Amazon.com, som tilbyr nettskytjenesten EC2, kunngjorde i går at selskapet har etablert en ny instanstype for EC2, nemlig Cluster GPU. Hver instans gir tilgang til blant annet to Nvidia Tesla M2050 «Fermi»-GPUer, to firekjernede Intel Xeon X5570-CPU-er og 22 gigabyte med RAM.

Foreløpig kan kundene bestille opptil åtte Cluster GPU-instanser, men dette antallet ventes å bli betydelig utvidet etter hvert som tjenesten modnes.

Tesla-GPU-ene som benyttes har 448 kjerner hver og er spesielt egne for å utføre parallelle operasjoner på store datasett. For å utnytte dette i EC2, må kundene tilpasse applikasjonene til CUDA-arkitekturen, som Nvidias GPU-er støtter. Dette kan gjøres med flere ulike programmeringsspråk, inkludert OpenCL.

Foreløpig er det kun Linux/Unix-utgaver av Cluster GPU-instansene. Det kan være at Amazon vil opprette Windows-utgaver på sikt. Linux-instansen koster 2,10 dollar per på begynte time.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.