BEDRIFTSTEKNOLOGI

Utstyrer nettskyen med grafikkbrikker

Amazon åpner EC2 for tunge beregninger.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
16. nov. 2010 - 08:28

Flere av verdens kraftigste superdatamaskiner benytter en kombinasjon av CPU-er og GPU-er til å oppnå svært høy regnekraft. Konseptet kalles for GPGPU, «General-Purpose computing on Graphics Processing Units».

Amazon.com, som tilbyr nettskytjenesten EC2, kunngjorde i går at selskapet har etablert en ny instanstype for EC2, nemlig Cluster GPU. Hver instans gir tilgang til blant annet to Nvidia Tesla M2050 «Fermi»-GPUer, to firekjernede Intel Xeon X5570-CPU-er og 22 gigabyte med RAM.

Foreløpig kan kundene bestille opptil åtte Cluster GPU-instanser, men dette antallet ventes å bli betydelig utvidet etter hvert som tjenesten modnes.

Tesla-GPU-ene som benyttes har 448 kjerner hver og er spesielt egne for å utføre parallelle operasjoner på store datasett. For å utnytte dette i EC2, må kundene tilpasse applikasjonene til CUDA-arkitekturen, som Nvidias GPU-er støtter. Dette kan gjøres med flere ulike programmeringsspråk, inkludert OpenCL.

Foreløpig er det kun Linux/Unix-utgaver av Cluster GPU-instansene. Det kan være at Amazon vil opprette Windows-utgaver på sikt. Linux-instansen koster 2,10 dollar per på begynte time.

Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.