SIKKERHET

Utvalg fraråder elektronisk valg

Ikke god nok sikkerhet.

Valglovutvalget mener stemmeseddel er det sikreste enn så lenge, og anbefaler ikke å innføre elektronisk valg nå.
Valglovutvalget mener stemmeseddel er det sikreste enn så lenge, og anbefaler ikke å innføre elektronisk valg nå. Bilde: Mona Strande/Colourbox/montasje
27. mai 2020 - 15:38

Sikkerheten ved elektroniske valg ikke er god nok i dag, mener valglovutvalget, som råder myndighetene til å beholde den gode, gamle stemmeseddelen.

– Det at stemmer avgis på papir, som oppbevares, kontrolleres og telles flere ganger, er et grunnleggende element som gjør valget sikrere, heter det i rapporten fra utvalget. Bare ett av utvalgsmedlemmene er uenig i anbefalingen.

Flertallet i utvalget mener at sikkerheten ved elektroniske valg ikke er god nok i dag. De påpeker at elektroniske valg er utsatt for dataangrep og at det ikke må være gjennomført noe reelt angrep for å senke tilliten. Bare det at folk er usikre på om valget kan ha blitt tuklet med, er nok.

Utvalget, ledet av lagdommer Ørnulf Røhnebæk, mener likevel at departementet bør holde seg oppdatert på den teknologiske utviklingen, slik at man kan gjøre elektronisk stemming i valglokalene mulig for velgere med funksjonsnedsettelser når løsningene blir sikre nok.

På en verdensmesse for mobilteknologi i Barcelona forrige uka ble det siste innen utstyr, programvare og KI-teknologi vist fram.
Les også

Frykter KI før valgår

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.