IT-NORGE

Utvider legeoversikt med åpne data

Gründeren av Legelisten.no håper å kunne leve av tjenesten på sikt.

Legelisten.no tilbyr ikke bare oversikt og omtaler om fastleger, men også omtaler av tannleger. Nytt er at også prisene til tannlegene er inkludert. Prisinformasjonen basert på åpne data fra en tjeneste Forbrukerrådet tilbyr.
Legelisten.no tilbyr ikke bare oversikt og omtaler om fastleger, men også omtaler av tannleger. Nytt er at også prisene til tannlegene er inkludert. Prisinformasjonen basert på åpne data fra en tjeneste Forbrukerrådet tilbyr. Bilde: Legelisten.no
12. sep. 2014 - 12:06

Legelisten.no er en norsk tjeneste som ble etablert i mai 2012 for å tilby brukerne informasjon om og brukervurdering av de norske fastlegene. Tjenesten ble først møtt med mye skepsis fra legene fordi man var redde for at nettstedet skulle renne over av negativ omtale. Men en uavhengig analyse viste i januar i år at legene tvert imot får mye ros.

Etter lanseringen har tjenesten også inkludert landets tannleger. I tillegg til vurderinger fra andre brukere, tilbys brukerne andre opplysninger om tannlegene, for eksempel om spesialistutdannelse eller reaksjoner fra Statens helsetilsyn.

Tannlegedelen av Legelisten.no utvides nå slik at den også inkluderer priser. Dette er i seg selv kanskje ikke så oppsiktsvekkende, men gründer Lars Haakon Søraas forteller at prisene er basert på åpne og oppdaterte data fra Forbrukerrådets pristjeneste, Hvakostertannlegen.no.

Ifølge Søraas har Forbrukerrådet laget et programmeringsgrensesnitt (API) som man kan lese data fra.

Lars Haakon Søraas er gründer av Legelisten.no AS. <i>Bilde: Legelisten.no</i>
Lars Haakon Søraas er gründer av Legelisten.no AS. Bilde: Legelisten.no

– Det er vi som har fått dem til å lage dette, men det er åpent for alle, sier Søraas. Han legger til at det var en ganske lang prosess for å få til dette, men at de nå er veldig fornøyde. Hvakostertannlegen.no opplyser at det deler dataene i henhold til denne avtalen.

– Innenfor helse har dette vært en del skepsis til åpne data. Men ikke alle helsedata er sensitive, og det gjelder i alle fall prisene, sier Søraas. Han vet ikke om også andre som har tatt i bruk API-et.

– Enkelte tannleger gjør en slett jobb og krever likevel skyhøye priser. Andre gjør en utmerket jobb for en rimelig pris. Å kunne vurdere både kvalitet og pris før en bestemmer seg for hvilken tannlege en ønsker å gå til er avgjørende for å kunne gjøre et informert valg, sier Søraas.

Han driver Legelisten.no som et aksjeselskap sammen med en webdesigner og en utvikler. Foreløpig er det kun utvikleren som får lønn. Selv er Søraas ansatt i et norsk industriselskap.

Legelisten.no AS hadde i fjor driftsinntekter på omtrent 404 000 kroner. Resultatet ble 11 000 kroner i minus.

– Vi har omtrent 150 000 besøkende i måneden. Inntektene stammer dels fra annonser på noen av sidene og dels fra en varslingstjeneste. Dette dekker omtrent de utgiftene vi har, sier Søraas.

Han forteller at mange ønsker å bytte til en fastlege som ikke har flere ledige plasser. Med varslingstjenesten, som koster 49 kroner, kan brukeren få beskjed om at den ønskede fastlegen har fått en ledig plass.

– Målet er å kunne leve av dette, sier Søraas. Han håper at selskapet har kommet en hel del nærmere dette målet om et år.

I mellomtiden planlegger Legelisten.no å utvide tjenesten ytterligere, ved å inkludere også andre leger enn bare fast- og tannleger. Spesialister som hudleger og øyeleger er blant de aktuelle kandidatene.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.