FORBRUKERTEKNOLOGI

Utvidet virkelighet på iPhone

Hyperlenker og web på full fart ut i den fysiske verden. Mobilen tolker dataene.

26. aug. 2009 - 13:28

Augmentet Reality (AR) eller såkalt utvidet virkelighet blir fremhevet av eksperter som en kommende teknologi med et enormt potensiale de neste årene.

Teknologien skal kunne lese av digital informasjon om virkelige objekter, bygninger og gater. For brukeren vil det fremstå som et ekstra lag, kun tilgjengelig hvis du kikker gjennom eksempelvis et kamera på mobiltelefonen, eller andre enheter i fremtiden.

- Den fysiske verden blir den nye weben og smartmobiler blir den nye nettleseren i fremtiden, spådde fremtidsforsker Michael Liebhold i sitt foredrag på IT-tinget i fjor.

AR trekkes frem blant de ti teknologiene som vil føre til de største omveltningene innen IT-bransjen i perioden frem mot 2012, ifølge analyseselskapet Gartner.

En franskutviklet applikasjon med kartinformasjon for Paris får æren av å være først ut med AR-teknologi til iPhone.

Programmet det dreier seg om, nærmere bestemt Metro Paris Subway, er ikke nytt, men kom med AR-funksjoner i en oppdatering i forrige uke, skriver Readwriteweb.

Readwriteweb er overrasket over utgivelsen, fordi det ikke var ventet at AR-teknologi ville være tilgjengelig på iPhone før ved neste oppdatering av iPhones operativsystem.

De nye mulighetene i programmet gir virtuelle skilt som svever over bildene gjennom mobilkameraet i sanntid, komplett med avstand og retning til forretninger og kollektivtilbudet i den franske hovedstaden.

Slik blir programmet presentert i en videosnutt som er lagt ut på Youtube:

AR-teknologien som presenteres er kun tilgjengelig på nye iPhone 3G, ettersom løsningen både krever GPS-muligheter og kompass for å tolke i hvilken retning mobiltelefonen peker.

Det skal ifølge Readwriteweb finnes flere applikasjoner med AR-teknologi for Android-baserte mobiltelefoner.

    Les også:

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.