Utvikler 5G sammen med Sør-Korea

EU vil sikre bedre kompatibilitet på tvers av regionene.

Utvikler 5G sammen med Sør-Korea
Mun-Kee Choi og Neelie Kroes gratulerer hverandre etter å ha undertegnet en samarbeidsavtale om utvikling av 5G mellom Sør-Korea og EU. Bilde: Mario Campolargo, EU-kommisjonen

EU-kommisjonen kunngjorde i går at kommisjonen har inngått en samarbeidsavtale med Sør-Korea i det som omtales som det globale kappløpet for å utvikle femte generasjons mobilteknologier. Kommisjonen regner både LTE (Long Term Evolution) og LTE Advanced som 4G-teknologier.

Avtalen ble undertegnet mandag denne uken i Seoul av Neelie Kroes, visepresident for kommisjonens digitale agenda, og Mun-Kee Choi, Sør-Koreas minister for vitenskap, IKT og framtidsplanlegging.

EU og Sør-Korea skal i henhold til avtalen jobbe for en global definisjon av 5G og samarbeid om 5G-forskningen. Partene har blitt enige om behovet for å harmonisere radiospektrumet for å sikre global interoperabilitet. 4G bruker derimot andre frekvenser i Europa enn blant annet i USA, noe som betyr at enheter med 4G-støtte ikke nødvendigvis fungerer på tvers av ulike regioner.

Partene skal dessuten samarbeid om forberedelsen av globale standarder for 5G.

Blant de mer konkrete målene de to partene har blitt enige om, er å jobbe for at man innen utgangen av 2015 har nådd global konsensus om en bred definisjon, nøkkelfunksjonaliteten og en tidsplan for 5G.

Selve forskningsprosjektene ventes å bli igangsatt i 2016. En bransjeoverenskomst mellom Sør-Koreas 5G Forum og EUs 5G Infrastructure Association skal dessuten undertegnes. Med i 5G Infrastructure Association, er aktører som Alcatel-Lucent, Atos, Deutsche Telekom, Ericsson, Nokia, Orange, Telecom Italia, Telenor og Telefonica.

– 5G vil bli den nye livsnerven i den digitale økonomien og det digitale samfunnet så snart den er etablert. Både Europa og Sør-Korea erkjenner dette. Dette er første gang, noen sinne, at offentlige autoriteter forenes på denne måten, med støtte fra den private industrien, for å skyve standardiseringsprosessen framover. Dagens erklæring signaliserer vårt engasjement til å bli digitale ledere, sa Kroes.

IIfølge EU handler 5G blant annet om kommunikasjon, lagring og prosessering. Dette inkluderer kommunikasjon blant annet mellom smarte kjøretøyer, smarte hjem, eHelse, smarte strømnett og selvfølgelig underholdning.
IIfølge EU handler 5G blant annet om kommunikasjon, lagring og prosessering. Dette inkluderer kommunikasjon blant annet mellom smarte kjøretøyer, smarte hjem, eHelse, smarte strømnett og selvfølgelig underholdning. Bilde: EU-kommisjonen

Selv om 5G ennå ikke har blitt definert, har det blitt fortalt en del om hva som er målet med teknologien. Mens 4G omtales som mobilt bredbånd med xDSL-lignende opplevelse, skal 5G kunne brukes i enhver sammenheng med datarater som i dag forbindes med fiber. Det oppgis at en HD-film på 60 minutter vil kunne lastes ned på seks sekunder. Det opplyses ingenting om egenskapene til HD-filmen, men med 4G skal det ta seks minutter å laste ned den samme filmen. Det loves dermed 60 ganger høyere datarate og ikke minst betydelig mer kapasitet enn det som tilbys med 4G i dag. Det kan bety at datakvotene på sikt kan droppes.

EU håper at 5G vil kunne tas i bruk i 2020.

    Les også: