TELEKOM

Utvikler alternativ til GPS

Det amerikanske forsvaret trenger mer pålitelig navigasjon.

Satellittbasert GPS er ikke lenger pålitelig nok alene for det amerikanske forsvaret.
Satellittbasert GPS er ikke lenger pålitelig nok alene for det amerikanske forsvaret. Bilde: Los Angeles Air Force Base
Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
31. mars 2015 - 07:10

Navigasjon basert på satellittbaserte Global Positioning System (GPS) er i dag nærmest allemannseie fordi mobiltelefoner med innebygd GPS-mottaker har vært tilgjengelig i alle fall siden daværende Benefone lanserte modellen ESC i 1999. Den første kommersielle GPS-mottakeren var derimot Magellan NAV 1000, som kom i 1989.

Det var etter nedskytingen av Korean Air Lines Flight 007 i 1983 at Reagan-administrasjonen så nytten av en viss sivil tilgang til systemet, opprinnelig kalt NAVSTAR Global Positioning System, som var planlagt som et rent militært system. Den første fullverdige GPS-satellitten ble skutt opp i 1989. Satellittsystemet var komplett i 1994. Senere har også russiske GLONASS kunnet tas i bruk, noe som kan gi enheter med støtte for begge systemer bedre nøyaktighet. Både Europa, India og Kina er i gang med eller planlegger lignende systemer.

Ikke pålitelig nok

GPS med sitt utgangspunkt i planer som ble lagt tidlig på 1970-tallet, har sine svakheter. Det er områder på Jorden hvor det ikke er dekning, dekningen er dårlig innendørs og det er mulig å forstyrre signalene, noe som i alle fall er uheldig sett med militære øyne.

DARPA, en militær, amerikansk forskningsorganisasjon som har bidratt sterkt til både GPS og internett, kunngjorde i et dokument i forrige uke at den er i ferd med utvikle det organisasjonen kaller for radikalt nye teknologier som har potensial til å levere posisjon, navigasjon og tidsinformasjon med samme kvalitet som GPS, men som også kan brukes på steder hvor GPS er utilgjengelig, upålitelig eller blokkert av militære motstandere.

– GPS har vist seg å være en stor, strategisk fordel for militæret i USA, men tung avhengighet av GPS har også blitt en strategisk sårbarhet, skriver DARPA i dokumentet som amerikanske PC World omtaler i denne saken.

Atominterferometri

Ifølge DARPA inkluderer de nye teknologiene enheter for inertial-måling (treghet) som bruker blant annet bruker en teknikk som kalles for «cold-atom interferometry», noe som skal åpne for navigasjon med høy presisjon over lange tidsperioder uten å være avhengig av eksterne kilder. Atominterferometri innebærer i dette tilfellet måling av den relative akselerasjonen til en sky med atomer inne i beholderen til sensoren. Dette skal gi betydelig høyere nøyaktighet enn de beste av dagens inertialsensorer.

 

DARPA TIMU mindre enn en mynt.
Allerede i 2013 presentert DARP denne TIMU-en (Timing & Inertial Measurement Unit), en lite brikke som inneholder gyroskoper og akseleratorer for seks akser, samt en svært nøyaktig hovedklokke. Bilde: DARPA

Løsningen skal også ta i bruk selvkalibrerende gyroskoper i brikkestørrelse, akselerometre, klokker, samt PULS-laser-aktiverte atomklokker og mikrobølgekilder.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.