OPERATIVSYSTEMER

– Utvikler nytt Android-alternativ i Skandinavia

Sikrer seg i tilfellet konflikt med Google.

Huawei er angivelig i gang med å utvikle et helt nytt operativsystem til selskapets smartmobiler, som en mulig alternativ til Android i framtiden.
Huawei er angivelig i gang med å utvikle et helt nytt operativsystem til selskapets smartmobiler, som en mulig alternativ til Android i framtiden. Bilde: Huawei
Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
27. juni 2016 - 11:53

Huawei skal være i gang med å utvikle et nytt smartmobil-operativsystem, og utviklingen skal foregå i Skandinavia. Dette skriver The Information i en artikkel som er gjemt bak en betalingsmur. Artikkelen blir dog sitert av blant annet Ars Technica og The Verge.

Ifølge artikkelen, hvor tre ulike personer med kjennskap til prosjektet siteres, skal det nye operativsystem være en slags «plan B» i tilfellet forholdet til Google surner, for eksempel ved at betingelsene for å bruke Android blir betydelig endret.

Potensielle tiltak fra Google som skal sikre at leverandører av Android-enheter faktisk tilbyr Android-oppdateringer til enhetene, kan være en slik faktor. Det ryktes allerede at Google planlegger å gjøre framtidige utgaver av Android til proprietær programvare for å sikre dette.

I dag leveres Huaweis telefoner med Android med brukergrensesnittet EMUI på toppen. Ifølge The Information ansatte Huawei i fjor høst Abigail Brody – en designer med lang erfaring fra blant annet Apple, for å redesigne EMUI.

Skandinavia?

Men utviklingen av det nye operativsystemet ser ut til å skje temmelig uavhengig av dette, hos et eget team et eller annet sted i Skandinavia. Blant annet tidligere Nokia-ingeniører skal delta i dette arbeidet. 

Andre detaljer har ikke blitt oppgitt om dette prosjektet, bortsett fra at arbeidet ikke skal ha kommet særlig langt. Sannsynligheten er dog høy at operativsystemet i alle fall bygger på en Linux-kjerne.

Nokia utviklet for mer enn ti år siden det Linux-baserte operativsystemet Maemo. Arven etter dette finner man i dagens Sailfish OS, som spesielt finske Jolla har støttet.

Det er dog ikke lett for alternative smartmobil-operativsystemer å kjempe om oppmerksomheten mot Android og iOS. Microsofts Windows Phone er et godt eksempel på dette. Suksess for smartmobilplattformer handler like mye om et godt utbygd økosystem som at selve programvaren fungerer tilfredsstillende. 

Huawei er verdens tredje største leverandør av smartmobiler. Dette kan bidra til en viss tyngde og utholdenhet ved lanseringen av en ny plattform, men Microsoft og Nokia viste at det ikke er holder å være stor for å lykkes.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.