JUSS OG SAMFUNN

Utvikler hevder han eier Facebook

Går til sak og krever 84 prosent av milliardbedriften.

13. juli 2010 - 08:20

Facebook er saksøkt i New York av en mann som hevder han er den rettmessige eieren av 84 prosent av aksjene i det sosiale nettsamfunnet, skriver Wall Street Journal.

Paul D. Ceglia hevder at Facebook-grunnlegger Mark Zuckerberg inngikk kontrakt med ham i april 2003, om å utvikle og designe en nettjeneste med arbeidstittelen «The Face Book».

Ifølge kontrakten skulle Ceglia få 1 000 dollar samt halve eierskapet til det ferdige produktet for jobben han gjorde. Han skulle få ytterligere én prosent av virksomheten for hver dag som gikk over 1. januar 2004 og inntil nettstedet ble lansert. Det skjedde den 4. februar 2004, som danner grunnlag for kravet på 84 prosent.

Søksmålet og den vedlagte kontrakten kan leses i sin helhet i dette dokumentet, som er lagt ut på nettstedet Scribd.

Fryser verdier i selskapet

En dommer ved Allegany Supreme Court i New York har som følge av søksmålet utstedt en midlertidig sikring av verdiene i Facebook. Kjennelsen blokkerer overføring av eiendeler.

- Useriøst

Facebook krever på sin side at saken blir avvist, og har også bedt om at den flyttes til en føderal domstol.

- Vi mener denne saken er fullstendig useriøs og vil kjempe hardt imot, heter det i en uttalelse fra Facebook-talsmann Barry Schnitt.

Flere amerikanske medier, deriblant Cnet, sår dessuten tvil om saksøkerens troverdighet.

Paul D. Ceglia står sammen med sin kone midt oppe i en annen rettssak. Paret eier et selskap som produserer biobrensel. Virksomheten er mistenkt for å ha svindlet kunder for over 200.000 dollar, ifølge den amerikanske statsadvokaten som fører saken.

Facebook har siden starten for seks år siden opplevd en enorm vekst, og teller i dag nærmere 500 millioner unike brukere. Facebook ble i fjor verdsatt til nærmere 10 milliarder dollar etter at det russiske investeringsselskapet Digital Sky Technologies kjøpte 1,96 prosent for 200 millioner dollar.

I oktober 2007 kjøpte Microsoft 1,6 prosent av aksjene i Facebook for 240 millioner dollar, da Facebooks verdi ble anslått til 15 milliarder dollar.

Kilder:
Wall Street Journal
Cnet news
Reuters

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.