BEDRIFTSTEKNOLOGI

Utvikler «Internet of Toys» med LED-er og Linux

Disney vil styre lekene med synlig lys.

Forskere ved DisneyResearch og ETH Zürich mener at «lekenes internett» bør baseres på synlig lys.
Forskere ved DisneyResearch og ETH Zürich mener at «lekenes internett» bør baseres på synlig lys. Bilde: Disney Research
Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
15. sep. 2015 - 13:28

Forskere ved Disney Research og ETH Zürich mener at synlig lys vil være et godt egnet medium for å overføre informasjon gjenstander innendørs. Forskerne mener at LED-baserte lyspærer vil kunne danne grunnlaget for nettverk, både mellom lyspærene og med andre enheter med støtte for kommunikasjon via synlig lys (VLC – Visible Light Communication).

Disney er på ingen måte først ut med å tenke i disse baner, men tidligere prosjekter har i stor grad dreid seg om lys som en erstatning for trådløse nettverk (WLAN/WiFi) med temmelig høy kapasitet. 

Bakgrunn: Skal basere trådløse nettverk på synlig lys 

LED-er og leker

Forskerne hos Disney og ETH Zürich snakker derimot om et nettverk med temmelig lav båndbredde, opptil 1 kilobit per sekund, som kan brukes til å overføre kommandoer og små datamengder.

– Kommunikasjon med lys åpner for et virkelig tingenes internett fordi forbrukerenheter utstyrt med LED-er, men ikke radio, kan omdannes til interaktive kommunikasjonsnoder, sier Stefan Mangold, forskeren som leder forskningsgruppen for trådløs teknologi ved Disney Research, i en pressemelding.

– Vi snakker ikke bare om sensorer, smartmobiler og husholdningsapparater. Det er enkelt å inkludere leker som har LED-er og dermed skape et lekenes internett hvor man over en distanse kan få tilgang til, overvåke og påvirke leker.

Forsvarsteknologi: Gigabit-fart gjennom luften 

Linux

VLC-nettverket som forskerne har utviklet er i stor grad basert på hyllevare. De har brukt kommersielt tilgjengelige LED-lyspærer, som har blitt modifisert til å kunne sende og motta lyssignaler.

Endringene inkluderer bruken av en systembrikke (SoC) som kjører et Linux-basert operativsystem, en VLC-kontrollermodul med protokollprogramvare, samt ekstra forsyning til denne elektronikken.

Flere detaljer om prosjektet, inkludert en video hvor det hele demonstreres, finnes på denne siden. En fersk, vitenskapelig artikkel om hvordan lyspærenettverk kan gis støtte for internettprotokoller, finnes her.

Les mer: Lysdioder skal gi sikrere Internett i fly

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.