Utvikler LAMP-basert appserver

En LAMP-basert applikasjonsserver for grids og tilhørende utviklerverktøy kan nå lastes ned for forhåndstesting.

En LAMP-basert applikasjonsserver for grids og tilhørende utviklerverktøy kan nå lastes ned for forhåndstesting.

ActiveGrid annonserte i dag at selskapet har publisert en tidlig utgave av selskapets kommende, åpen kildekodebasert applikasjonsplattform, hvor maskinvaren typisk vil bestå av mange rimelige datamaskiner, samlet i et såkalt grid. Løsningen inkluderer og så en applikasjonsserver som ikke er Java-basert.

Utviklerverktøyet ActiveGrid Application Builder og Grid Application Server lisensiert under Apache Software License 2.0 kan nå lastes ned fra denne siden. Serveren kan kjøres på Linux, mens Application Builder er tilgjengelig i utgaver for Linux og Windows. En Mac-utgave er trolig under planlegging.

Plattformen bygger på den utbredte programvarestakken LAMP (Linux, Apache, MySQL, PHP/Python/Perl).

- LAMP-plattformen tilbyr et rimelig og svært produktivt programmeringsmiljø, spesielt for XML-baserte applikasjoner, sier Anne Thomas Manes, visepresident og forskningssjef i analyseselskapet Burton Group, i ActiveGrids pressemelding. Men hun mener at mangelen på en applikasjonsserver for denne plattformen har ført til at bare de teknologisk mest avanserte selskapene er i stand til å gjøre LAMP-baserte systemer Internett-skalerbare, siden slike løsninger til nå ikke har vært hyllevare.

- Den gridbaserte applikasjonsserverarkitekturen gjør den svært skalerbare LAMP-teknologien tilgjengelig for en vanlig IT-organisasjon. Den gjør automatisk fordeling av applikasjonen over en installasjon bestående av rimelig og lett tilgjengelig maskinvare, sier Manes.

Til InfoWorld sier Manes at Perl, PHP og Python er velegnet for manipulering av tekst, men ikke så egnet til å bygge komplekse transaksjoner

- Samtidig synes jeg Java er forferdelig for manipulering av tekst, men supert til transaksjoner, sier hun.

- Men ikke alle nettsteder utfører komplekse transaksjoner, og teknologier for å hjelpe PHP, Perl og Python med dette, er tilgjengelige, forteller Manes. Active Grid kan også fungere som en front til J2EE-applikasjonsservere.

- Etter nærmere to år med utvikling, føler vi nå at vår forhåndsutgave vil gi utviklere muligheten til raskt å utvikle applikasjoner basert på LAMP-plattformen, sier Peter Yared, gründer og daglig leder for ActiveGrid, i en pressemelding. Yared har bakgrunn som teknisk sjef for Suns Application Server Division.

- Vår tilnærming vil frigjøre bedriftsutviklerne, som tidligere kunne delta på et ukers opplæringskurs og umiddelbart være i stand til å lage enterpriseapplikasjoner, sier Yared. Han mener at dagens løsninger med J2EE-baserte applikasjonsservere, hvor utvikling og anvendelse er strengt knyttet sammen, er tiden hvor høy produktivitet var mulig, tilnærmelsesvis borte. ActiveGrid skal derimot være designet nettopp med raskt applikasjonsutvikling og fleksibel anvendelse i tankene.

Utviklingsverktøyet ActiveGrid Application Builder er et RAD-miljø basert på en grunnleggende XML-basert programmeringsmodel. Med dette skal utviklere ved hjelp av et grafisk brukergrensesnitt og interaktivitet kunne opprette, teste og rulle ut sammensatte enterpriseapplikasjoner. Verktøyet støtter sentrale XML-standarder som XML Schema (forretningsobjekter), XPath (databasespørringer), BPEL (forretningsprosess) og XForms (gjengivelse av brukergrensesnitt). Application Builder har støtte for programmeringsspråkene PHP, Python, Perl og Java. Det skal ta omtrent 15 minutter å installere og klargjøre utviklerverktøyet for bruk. Det har en webserver og databasesystemet SQLite innebygd, slik at utviklingen kan foregå uavhengig av tilgang til en sentral serverinstallasjon.

ActiveGrid Grid Application Server er ifølge selskapet designet for å skalere applikasjoner på tvers av horisontale grids med standard datamaskiner. Serveren tolker applikasjonene i det de kjøres og kan ta dem i bruk ved å bruke flere ulike anvendelsesmodeller og flere ulike mønstre for mellomlagrings av data (cacheing). Serveren er implementert som en Apache-modul som kan gjøres på Linux. Den er designet for å skalere lineært opp ti 1024 gridnoder.

I tillegg til MySQL 4.1.7 og nyere, støtter serveren enkelte utgaver av databasesystemene Oracle, DB2 og PostgreSQL.

ActiveGrid planlegger å lansere en kommersielt lisensiert og mer avansert datasenterutgave av Grid Application Server i andre halvdel av 2005. Selskapet tilbyr support og konsulenttjenester for alle utgavene mot betaling.

Til toppen