Utvikler «mørk e-post»

Lavabit-gründer ber om penger til ny protokoll.

«Dark Mail Alliance» er dannet av Lavabit og Silent Circle. I fellesskap ønsker de å tilby verden en unig ende-til-ende kryptert protokoll for sikker utveksling av e-post.
«Dark Mail Alliance» er dannet av Lavabit og Silent Circle. I fellesskap ønsker de å tilby verden en unig ende-til-ende kryptert protokoll for sikker utveksling av e-post. Bilde: ZUMA Press, Inc./Alamy/All Over Press
5. nov. 2013 - 13:07

Lavabit og Silent Circle hadde ikke noe annet valg enn å stenge sine respektive krypterte e-postjenester.

Det skjedde etter krav fra amerikanske myndigheter om innsyn som truet med å blottlegge brukernes kommunikasjon. Tjenestene som var laget for å unngå overvåkning valgte da heller å legge ned.

«Mørk e-post»

Lavabit-gründeren Ladar Levison har imidlertid ikke tenkt å gi seg med det. Nå går han sammen med nevnte Silent Circle og starter en kronerulling på Kickstarter.

Målet er å hente inn nærmere 200.000 dollar til utvikling av såkalt «mørk e-post» i betydning en ny avlyttningssikker protokoll for elektronisk post i åpen kildekode. Innsamlingen har stor fart og det er hentet inn flere tusen dollar i støtte bare mens denne artikkelen ble skrevet.

Arbeidet skal sikre ende-til-ende-kryptering både av selve meldingens innhold og i overføringen. Prosjektet planlegger også å lansere klienter for både Windows, Mac, Linux samt smarttelefoner og nettbrett i form av iOS og Android.

Dette i motsetning til vanlig e-post som verken har konvolutt, signatur eller noen iboende sikring. Dagens epost-protokoll med sine røtter helt tilbake på 1960-tallet er helt blottet for sikkerhetsarkitektur.

Fordi krypteringen blir del av selve protokollen vil «mørke e-postmeldinger» ikke kunne avskjæres og leses av uvedkommende. Brukerne loves den samme sikkerheten som PGP-kryptering gir, uten noe plunder og heft.

– Hvis noen bruker e-post i dag, så vil de kunne bruke Dark Mail i morgen, heter det.

Dark Mail Alliance ber nå likesinnede virksomheter om å ta del i initiativet.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.