TELEKOM

Utvikler mye raskere WLAN

Lover hastigheter på flere gigabit per sekund.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
1. juni 2011 - 14:40

Brikkedesign-selskapet Wilocity og brikkeleverandøren Qualcomm Atheros kunngjorde i går at selskapene har utviklet det som skal være markedets første triband WLAN-brikkesett som integrerer trådløse nettverksteknologier basert på 60 GHz-bånden med sømløs overlevering til WLAN basert på 2,4 GHz og 5 GHz, det vil si dagens utgaver av 802.11-teknologiene.

Brikken, som kalles for AR9004TB, skal settes i testproduksjon denne sommeren. Den er basert på de nyeste standardene fra Wireless Gigabit Alliance og den uferdige IEEE 802.11ad-spesifikasjonen. Brikken skal også ha støtte for Bluetooth 4.0.

Mens dagens raskeste WLAN-teknologi, 802.11n, har en maksimalhastighet på 600 megabit per sekund, skal 802.11ad levere omtrent ti ganger så mye.

802.11ad er ventet å bli ferdig standardisert i 2013. Omtrent samtidig vil også 802.11ac bli ferdig. Denne standarden er basert på 5 GHz-båndet, men vil bruke opptil fire ganger så store kanalbåndbredder som 802.11n, i tillegg til flere spatiale datastrømmer og flere antenner enn dagens teknologi. Dette skal åpne for hastigheter på opptil 1 gigabit per sekund.

Man skulle kanskje tro at 802.11ac vil være helt uinteressant når 802.11ad leverer seks ganger så mye fart, men en vesentlige forskjell på de to teknologiene er rekkevidden. 802.11ac vil etter alt å dømme ha samme rekkevidde som 802.11n, mens 802.11ad stort sett bare vil fungere innen samme rom. Signalene absorberes til og med av luft.

802.11ad vil dermed, i motsetning til 802.11ac, ikke kunne erstatte dagens WLAN for å tilby Internett-tilgang i hele boligen eller i større kontorlokaler. Men den kan skape nye bruksområder.

Det Wilocity planlegger er et produkt som kalles for DockingZone, som tar i bruk en teknologi som kalles for Wireless PCI Express (wPCIe).

Dagens økende bruk av bærbare pc-er og nettbrett gjør det lite praktisk å koble til eksterne enheter som lagringsenheter og skrivere direkte til pc-en. Man kan i stedet overføre dataene via et WLAN, men ikke uten betydelig ytelsestap.

Blokkdiagram over verts-pc med støtte for wPCIe, samt Wilocitys DockingZone.
Blokkdiagram over verts-pc med støtte for wPCIe, samt Wilocitys DockingZone.

DockingZone er rett og slett et slags nav hvor alle de eksterne enhetene kan kobles til, ved hjelp av grensesnitt som USB, SATA og PCI Express (x1), samt videoutgang. Lignende løsninger har til nå bare tilbudt ett av disse grensesnittene. Dermed vil den bærbare datamaskinen kunne kommunisere med de eksterne enhetene med en hastighet som er langt nærmere det man vil kunne oppnå ved hjelp av kabler.

Dette kan også gjøre det mulig å levere datamaskiner uten mange av disse fysiske kontaktene, noe som kan gjøre det mulig å lage enda tynnere enheter.

Wilocity har ikke oppgitt noen konkret lanseringsdato for DockingZone.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.