UTVIKLING

Utviklere protesterer mot Apples App Store

Apple avviser alternativer til iPhone-programmer, og utviklerne får heller ikke offentliggjøre avslagene.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
25. sep. 2008 - 10:27

Apples distribusjonssenter for programvare til iPhone og iPod Touch, App Store, anses som en suksess. Siden lanseringen i juni, er det blitt solgt eller distribuert over 100 millioner eksemplarer av programvare via App Store.

Men i løpet av de siste ukene har det vist seg at ikke alt bare er fryd og gammen. Flere utviklere er svært misfornøyde med hvordan deres forsøk på å distribuere programvare til iPhone har blitt avvist av Apple. Ikke fordi det er noe galt med programvare de har laget, men fordi programvaren ifølge Apple har funksjonalitet som tilsvarer noe Apple selv tilbyr, eller at programmene ligner på standardprogramvaren som følger med iPhone og iPod Touch. Dette skriver OSNews.

Et eksempel på dette er programmet Podcaster. I en tilbakemelding fra Apple skal fått beskjed om at det dupliserer funksjonalitet i Podcast-delen av iTunes. Men ifølge utvikleren selv er ikke dette tilfellet, siden programmet gjør det mulig å laste ned postcasts direkte til enheten, uten å måtte bruke iTunes. Utvikleren viser til at alle programmer som spiller av musikk på en eller annen måte dupliserer funksjonalitet som finnes i iTunes. Dermed kan det virke som om Apple ikke er konsekvente i sin håndtering av regelverket.

Et annet program som har blitt avvist er MailWrangler, et enkelt program som gjør det enklere å sjekke flere GMail-kontoer, uten å måtte logge seg manuelt inn og ut av hver konto. Dette programmet ble avvist fordi det ligner for mye på den innebygde iPhone-applikasjonen Mail. I avslaget skriver Apple at det er fare for at MailWrangler vil lede til brukerforvirring.

Disse to er ikke de eneste som har uttrykt sin frustrasjon over ikke å få distribuere sin programvare via App Store. Dette ser nå ut til å ha ført til at Apple nå utstyrer avslagene med et krav om hemmeligholdelse. Avslagene inneholder nå den følgende teksten:

THE INFORMATION CONTAINED IN THIS MESSAGE IS UNDER NON-DISCLOSURE

Flere utviklere har nå begynt å spørre seg om det er verdt bryet å sette av kanskje flere måneder med utviklingstid til et program, for så å finne ut at programmet av uklare årsaker likevel ikke får distribueres via App Store, som er den eneste godkjente måten å tilby tredjepartsprogrammer til iPhone og iPod Touch.

Enkelte har for lengst brukt sine kreative evner til å framstille hvordan de mener Apple bestemmer hvorvidt et program får komme med i App Store eller ikke.

I dette blogginnlegget begrunner utvikleren Fraser Speirs hvorfor han nå har vendt ryggen App Store, og hva som må til for at han skal kunne komme tilbake.

Flere mener nå at en slik usikkerhet kan i verste fall få flere til å rette blikket mot Googles kommende Android Market. Her skal utviklere gis de samme muligheter til å distribuere å selge mobilprogramvare til Android-baserte mobiler, som det App Store gjør for programvare til iPhone, men uten begrensninger knyttet til duplisert funksjonalitet eller konkurrerende produkter fra Google selv.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.