UTVIKLING

Utviklere raser over Windows 8-planer

Frykter at Silverlight vil settes helt i skyggen.

Startmenyen i "Windows 8" med de nevnte flisene, som også kjennetegner Windows Phone 7.
Startmenyen i "Windows 8" med de nevnte flisene, som også kjennetegner Windows Phone 7. Bilde: Microsoft
Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
10. juni 2011 - 11:26

Etter at Microsoft viste fram deler av Windows 8 for første gang for en drøy uke siden, har debatten rast i deler av selskapets utviklerfellesskap. Signalene fra Microsoft under presentasjonen, tolkes nemlig slik at i alle fall brukergrensesnittet til Windows 8-applikasjoner primært skal lages ved hjelp av webstandarder som HTML og JavaScript.

Dette har fått sinnene i kok hos utviklere som i dag benytter rammeverk som WPF (Windows Presentation Foundation) og Silverlight, og som mener at dette er overlegne teknologier.

Ingen ting tyder på at støtten for WPF og Silverlight vil forsvinne, men det er stadig mer som tyder på at Microsofts vilje til å investere videre i disse teknologiene, og særlig i Silverlight, stadig blir mindre. I alle fall når man snakker om pc og nettbrett. På smartmobilsiden med Windows Phone, er det stadig Silverlight som gjelder.

Silverlight skal ikke ha blitt nevnt overhodet i forbindelse med Windows 8-presentasjonen. Det kan forklares med at det var snakk en begrenset demonstrasjon som i liten grad var rettet mot utviklere. Men det har helt klart bidratt til å gjøre utviklerne usikre på framtiden til til WPF og Silverlight.

Det hele startet egentlig i fjor høst, i forbindelse med Professional Developers Conference. Der ble ble Silverlight knapt nevnt, mens det ble fokusert mye på HTML5 og tilhørende teknologier. Den daværende sjefen for Microsofts Server and Tools Division, Bob Muglia, forklarte dette i et intervju med at selskapets strategier for Silverlight hadde blitt endret. Blant annet sa han at HTML er den eneste sanne kryssplattformløsninger for alt, og at tempoet for videre utvikling av Silverlight var blitt redusert.

Disse uttalelsene vakte alt annet enn begeistring i Microsofts utviklerfellesskap, og selskapet måtte bedrive omfattende brannslukning i tiden som fulgte. Muglia selv beklaget at han hadde kommet med uklare uttalelser og sa at Silverlight fortsatt ville være viktig for Microsoft. Omtrent en måned senere presenterte selskapet planene for Silverlight 5.

I midten av januar i år kom beskjeden om at Muglia skulle slutte i Microsoft etter 23 år. Den offisielle forklaringen er at dette skyldtes uenighet om strategi, men kunngjøringen kom såpass kort tid etter at Muglia kom med de uheldige uttalelsene at mange nok tenkte sitt.

Deretter ble det i mai kjent at Scott Guthrie fikk et nytt ansvarsområde i Microsoft, nemlig som sjef for selskapets Azure Application Platform-team. Guthrie har vært Microsoft fremste ambassadør for Silverlight. Det er fortsatt uklart i hvor stor grad han vil være involvert i Silverlight i tiden framover.

Microsoft nekter å si noe som helst om Windows 8 og Silverlight. I en av de to store diskusjonstrådene om temaer, skriver Pete Brown, sjef for Microsofts community-program, at ingen ved Microsoft kan si noe før selskapets Build-konferanse arrangeres i september.

Startmenyen i &quot;Windows 8&quot; med de nevnte flisene, som også kjennetegner Windows Phone 7. <i>Bilde: Microsoft</i>
Startmenyen i "Windows 8" med de nevnte flisene, som også kjennetegner Windows Phone 7. Bilde: Microsoft

Dette blir for lenge for mange å vente i usikkerhet. Utvikleren Nicholas Petersen har skrevet et åpent brev til Microsoft hvor han etterlyser en klar forpliktelse fra selskapet om at WPF- og Silverlight-applikasjoner kan integreres med «flisene» i Windows 8 på tilsvarende måte som HTML5-applikasjonene Microsoft har snakket om.

Han etterlyser også en klar forpliktelse fra Microsoft om at Silverlight-applikasjoner, og kanskje også WPF-applikasjoner, blir fullt integrert i det som antas å bli en applikasjonsbutikk for Windows 8, på lik linje med HTML5-applikasjoner.

Dessuten ønsker han at under framtidige utviklerkonferanser, inkludert Build, demonstreres at WPF og Silverlight vil spille en betydelig rolle i Windows 8, samt bevis på at den aktive videreutviklingen av disse teknologiene vil fortsette uavbrutt.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.