UTVIKLING

Utviklerverktøy til Windows Phone 7 blir gratis

Microsoft satser tungt på å gjøre mobilplattformen attraktiv for utviklere.

15. mars 2010 - 23:39

LAS VEGAS (digi.no): Microsoft kunngjorde i dag, under selskapets MIX-konferanse i Las Vegas, at verktøy for å utvikle applikasjoner til Windows Phone 7 blir fritt tilgjengelig for utviklere.

Verktøyene omfatter Visual Studio 2010 Express for Windows Phone, XNA Game Studio 4.0, Windows Phone 7 Series Emulator for applikasjonstesting og Expression Blend for Windows Phone. I tillegg kommer Microsoft med et Windows Phone 7 Series-tillegg til Visual Studio 2010.

Samtlige er nå tilgjengelig i testversjoner på denne siden.

Windows Phone 7 er en helt ny start for Microsofts mobilsatning og i alle fall foreløpig vil det kun være mulig å lage applikasjoner basert på det Microsoft kaller «managed» kode, noe som innebærer at programkode kjøres i en virtuell maskin i stedet for direkte på prosessoren. Utviklingsplattformene blir Silverlight og XNA Framework- sistnevnte kjent fra blant annet Xbox.

Både Silvelight og XNA på Windows Phone 7 vil identiske med de tilsvarende utgavene for andre plattformer, slik at programvaren kan kjøres på tvers av plattformene med samme kode.

Todd Brix i Microsoft <i>Bilde: Harald Brombach</i>
Todd Brix i Microsoft Bilde: Harald Brombach

Under en pressekonferanse i dag ville ikke Microsofts direktør for mobilplattform-tjenester, Todd Brix, svare på om det på sikt også vil tilbys måter som gjør det mulig å lage applikasjoner som kjøres nærmere den fysiske maskinvaren.

- Over natten har alle Silverlight-utviklere blitt Windows Phone-utviklere, sa Brian Goldfarb, Microsofts sjef for Silverlight

I utgangspunktet er det tenkt at Windows Phone-applikasjoner skal baseres på

Windows Phone 7 Design System, slik at utseende og funksjonalitet passer godt inn med selve operativsystemet. Men det vil også være mulig å tilby applikasjoner med helt annen design.

Brian Goldfarb i Microsoft <i>Bilde: Harald Brombach</i>
Brian Goldfarb i Microsoft Bilde: Harald Brombach

Likevel er det slik at Windows Phone 7 skal gjøre det enklere å lage applikasjoner som kan brukes på alle de ulike håndsettene som etter hvert skal komme på markedet. Microsoft har kommet med et sett med minimumskrav for maskinvaren til alle mobilene.

Blant annet må mobilene tilbys med en skjermoppløsning på 480x800 punkter. Støtte for mobiler med skjermoppløsning på 320x480 piksler skal komme i en senere oppdatering.

I tillegg må alle mobilene være utstyrt med blant annet start-, søk- og tilbake-knapper, akselerometer, GPS, kompass, maskinvareakselerert grafikk og video, kapasitiv berøringsskjerm og multitouch-støtte. En del av sensorene vil være tilgjengelige for utviklerne, men foreløpig ikke for eksempel avstandssensoren.

Applikasjoner til Windows Phone 7 vil i utgangspunktet tilbys gjennom egen markedsplass, men Brix antydet at Microsoft vil annonsere andre muligheter etter hvert. Dette gjelder blant annet muligheten for bedrifter til å installere egen programvare på de ansattes mobiler.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.