BEDRIFTSTEKNOLOGI

Utvikling er for stort til å overlates til utviklere

Utviklere er bare en av brikkene i spillet, mener Scott Hebner i Rational.

Rational sparte ikke på sceneeffekter da de samlet 3500 utviklere og andre IT-eksperter til et fire dagers arrangement i forrige uke.
Rational sparte ikke på sceneeffekter da de samlet 3500 utviklere og andre IT-eksperter til et fire dagers arrangement i forrige uke.
10. juni 2008 - 08:43

Rational Software – IBMs avdeling for utviklerverktøy – mener de tenker nytt og annerledes enn konkurrentene, ved å satse på integrerte miljøer for å støtte utviklingsarbeid i store team med ikke bare utviklere, men også ledere, testere, driftere, administratorer, brukere og andre roller.

En måte å forklare dette på, er at Rational løfter «IDE» («integrated development environment») fra den individuelle utvikleren til grupper av samarbeidende utviklere, og videre fra grupper av utviklere til alle grupper som tar del i utvikling av programvare.

I forrige uke kunngjorde Rational at de første 20 produktene på den nye «Jazz»-plattformen er klare, tre år etter at ideen om en plattform for utvikling i team av mange ulike roller først ble lansert. Tre av de første Jazz-produktene er helt nye. 11 er fra partnere til Rational, og resten er oppgraderinger av eksisterende Rational-produkter.

    Les også:

Jazz-plattformen uttrykker det Rational mener gjør dem helt unike.

Markeds- og strategisjef i Rational, Scott Hebner, forklarer det slik i et intervju med digi.no:

– Hele poenget med vår virksomhet er å gjøre det mulig for kunder å få mer ut av sine investeringer i egenutviklet programvare. Programvare dør aldri. Derfor er det nødvendig å få mer verdi ut av det. Før ble programvare utviklet av folk som arbeidet hver for seg. I dag arbeider utviklere i lag, og ikke alle på laget befinner seg på samme sted.

Skal man utvikle programvare mer effektivt, må man derfor, ifølge Hebner og Rationals resonnement, sørge for mer effektivt lagspill, «teamwork».

– Jazz handler om dette. Jazz er teknologi for å få folk til å samarbeide i sanntid om utvikling av programvare.

Hebner unngår bevisst å bruke ordet «utviklere» når han skal beskrive hvem Jazz retter seg mot. Han understreker poenget gang på gang: Effektiv programvareutvikling innebærer at utviklere må betraktes som en av flere nødvendige roller. Jazz retter seg mot alle som er med på utviklingsprosessen, ved å være plattformen som lar alle verktøy for utvikling, test, kvalitetssikring og så videre spille sammen.

– Alle våre konkurrenter bygger sine produkter på en snever definisjon av hvem som er med på utviklingslaget. Laget omfatter drift, support, ledelse, testere og så videre. Laget omfatter dem som har ansvaret for at programvaren som utvikles støtter forretningsmessige behov, samt lover og regler, og for at det som lages er både lett å få ut til brukerne og enkelt for dem å bruke.

Dette hensynet gjenspeiles i navnet på de tre helt nye produktene:

  • Rational Team Concert er et verktøy for utviklerteam som skal samarbeide i sanntid samtidig som de er geografisk spredt.
  • Rational Requirements Composer er et verktøy for å effektivisere utarbeidelsen av krav, i kommunikasjon mellom ledere, prosjektledere og utviklere.
  • Rational Quality Manager er et helhetlig verktøy for å kvalitetssikre programvareprosjekter, med tanke på alt fra brukergrensesnitt til sikkerhet og ytelse.

– Jazz er det dynamiske laget som integrerer alle de andre produktene med tanke på effektivt samspill mellom og blant alle gruppene. Der konkurransen må nøye seg med punkt til punkt integrasjon, har vi et dynamisk lag for all integrasjon.

Hebner mener Jazz er for grupper det Eclipse er for individuelle utviklere.

– Eclipse var først ute med å tilby en plattform for å fremme individuell produktivitet med et utvalg av verktøy. Jazz fremmer gruppeproduktivitet med et svært bredt register av verktøy og et stort antall roller.

Tanken er at ikke bare Rational- og IBM-verktøy skal forhold seg til Jazz, altså åpne seg mot andre verktøy gjennom Jazz.

– Vi vil tilby Jazz-adaptere for viktige utviklingsverktøy fra alle ledende leverandører, som Visual Studio fra Microsoft og Mercury-produktene fra HP.

Mercury var verdens største leverandør av verktøy for ytelsestesting av forretningsapplikasjoner da de ble kjøpt av HP høsten 2006. Det er de som står bak selve begrepet «Business Technology Optimization Software», altså programvare for å optimere teknologiske løsninger for forretningsprosesser. Mercury er med andre ord en av Rationals store konkurrenter innen kvalitetssikring og testing av applikasjoner.

– Jazz vil bli brukt som et nav for å integrere alle verktøy som inngår i utvikling av programvare. Bare i IBM vil vi ha hundrevis av produkter som vil bli integrert gjennom Jazz.

Hebner avviser at Rational selv vil kunne tilby et tilstrekkelig antall verktøy i den framtidige Jazz-familien.

– Området er rett og slett for omfattende. Følgelig tyr vi til partnere for å dekke områdene der vi kommer til kort.

Et område Hebner nevner spesielt, er et felt som nisjeaktøren BlackDuck har gjort til sin spesialitet: Kontroll over åndsverk og lisensiering i forhold til kode.

– BlackDuck-verktøyet går gjennom koden din, og gjenkjenner linjene som kan volde problemer med tanke på lisensiering. For eksempel hindrer BlackDuck deg fra uforvarende å selge programvare der man har lånt av GPL-vernet åpen kildekode.

For Rational er Jazz også noe annet enn en plattform for å integrere alle typer verktøy som har med utvikling av programvare å gjøre.

– Vi ser også på Jazz som en implementasjon av noe som favner svært bredt, nemlig et sett med nye protokoller, basert på webarkitektur, for å integrere livssyklusprodukter for programvare. Vi kaller vårt forslag til slike protokoller for Open Services for Lifecycle Collaboration. Vi ser altså på Jazz som en effektiv implementering av dette, samtidig som vi forstår at andre kan ønske en annen eller sin egen implementasjon. Det vil være hensiktsmessig å oppnå enighet om at ulike implementasjoner kan bygge på de samme protokollene.

Hebner er åpen for at protokollene som ligger til grunn for Jazz, og som er publisert på nettstedet Jazz.net, kan fremmes for et internasjonalt standardiseringsorgan som Oasis eller W3C.

Når det er sagt, understreker Hebner at Rational vil fortsette å bygge ut sitt utviklingsmiljø med tanke på å trekke inne stadig flere av alle grupper som på ett eller annet vis er med på prosesser der det utvikles programvare. Oppkjøpet av Telelogic – som ble fullført i april i år – utvider arbeidsområdet til Rational til også å omfatte verktøy for programvare til integrerte systemer.

– Det innebærer at målgruppen for Rational utvides til for eksempel dem som skal lage navigasjonssystemer for fly eller bil. En annen målgruppe som åpner seg har sammenheng med at versjon 3 av ITIL trekker inne livssyklus på tjenester. Det innebærer at selv vanlig driftspersonale i en IT-organisasjon kommer innenfor vår målgruppe.

Et siste spørsmål fra digi.no gjør Hebner nesten svar skyldig.

– Hvem av de andre store programvarehusene bruker Rational-verktøy, utenom IBM?

– Jeg vet helt sikkert at Oracle gjør det, siden Rational ble brukt av både Siebel og Peoplesoft.

En time etter intervjuet stadfester en e-post at det også finnes flere eksempler: Også Cisco, SAP, Fidelity, Persistent Systems, Scantron Corporation, IBS Software Services, Datasoul (Brasil) og Aspect Software er Rational-kunder – for å nevne noen.

    Les også:

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.