– Uvanlig agressiv hacking og spionasje i minst syv år

Russland står bak, ifølge ny rapport fra F-Secure.

– Uvanlig agressiv hacking og spionasje i minst syv år
Hackergruppa «The Dukes», også kalt APT29, står bak en serie datainnbrudd og kyberspionasje mot en lang rekke mål over minst syv år. F-Secure mener det dreier seg om en såkalt «avansert vedvarende trussel»-gruppering med støtte fra russiske myndigheter. Bilde: Faksimile fra rapporten

Hackergruppen Dukes står bak spionasjen – en gruppe som støttes av russiske myndigheter, hevder F-Secure i rapporten (pdf) som ble lagt fram torsdag.

Gruppen er mistenkt for å ha hacket seg inn i datanettverk og stjålet informasjon i nesten sju år. NATOs og EUs informasjonssentral i Georgia har vært blant målene, og gruppens datasnoker har også spionert på amerikanske, europeiske og sentralasiatiske institusjoner og tankesmier, samt Georgias forsvarsdepartement, og utenriksdepartementene i Tyrkia og Uganda, ifølge rapporten.

Les også: Foreslår 72 tiltak for å verne Norge mot dataangrep

– Uvanlig agressiv

Den russiskstøttede spionasjen har vært uvanlig aggressiv og systematisk, og Dukes har brukt flere ulike dataprogrammer for å få til dette, opplyser Artturi Lehtiö i F-Secure.

Forsvars- og sikkerhetseksperten Patrik Maldre fra Estland sier rapporten viser behovet for at NATO må øke kyberforsvaret.

– På en slik måte kan man unngå å bli offer for Russlands informasjonskrig, spionasje og påvirkning, sier han.

Les reportasje: Her øver det norske Forsvaret på digital krig

– Små land utsatt

Mika Aaltola ved det finske utenrikspolitiske instituttet sier rapporten er av stor betydning for Norden.

– Små land, som Finland og Sverige, er spesielt utsatte for denne type spionasjevirksomhet. De nordiske og baltiske landene har alltid forsøkt å balansere mellom Russlands og de vestlige landenes interesser. Russland bruker sin kyberberedskap når landet leter etter muligheter til å flytte vektstangen over på sin side, sier han. (©NTB)

Les også: Denne skadevaren endrer PIN-koden