Uvanlig mye nytt i Firefox 15

Bruker mindre minne og er bedre tilpasset nettbrett og spill.

Uvanlig mye nytt i Firefox 15
Bilde:

Mozilla kom i går med større nyheter enn på lenge. For det første kom Firefox og Thunderbird i versjon 15, hvor det er større forbedringer enn det Mozilla vanligvis utstyrer nye produktversjoner med. Dessuten har det kommet en egen nettleserversjon av Firefox.

Den viktigste nyheten i Firefox 15 er nok forbedringene som har blitt gjort i tilknytning til minnebruken. Nettleseren har lenge blitt kritisert for å bruke nye minne. Mozilla har jobbet med å forbedre dette i et års tid, og flere hundre mindre forbedringer skal til nå ha kommet på plass. Dette skal bidra til til at nettleseren svarer raskere og er mer stabil.

Nettlesertilleggene er en viktig del av Firefox-opplevelsen, og også på dette området har det vært mye å hente når det gjelder minnelekkasjer. Mozilla har testet en rekke nettlesertillegg og hjulpet utviklerne av disse med å tette lekkasjer og å bruke minne mer effektivt. Blant annet ble det oppdaget at en del nettlesertillegg fortsatte å beholde websider i minnet, selv om brukeren hadde lukket fanen hvor websiden ble vist.

I Firefox 15 skal det være en mekanisme som skal hindre at denne formen for lekkasje gjort av nettlesertillegg, altså at minne ikke frigjøres når det egentlig ikke brukes lenger.

Utviklerverktøy

Firefox 15 inkluderer også flere nye utviklerverktøy, for eksempel en JavaScript-debugger som skal gjøre det enklere å navigere til den rette koden og gi bedre muligheter for å manipulere variabelverdier under trinnvis testkjøring.

Den nye versjonen av nettleseren er også utstyrt med Responsive Design View, som gjør det mulig å se hvordan en webside eller -applikasjon ser ut på skjermer med forskjellig størrelser.

Å tilby bedre muligheter for HTML5- og JavaScript-baserte dataspill, er noe flere nettleserleverandører jobber med. Firefox 15 inkluderer en rekke forbedringer i så måte. Tidsberegningene skal være mer nøyaktige, støtte for komprimerte teksturer er inkluder, kjøringen av store kodebaser av JavaScript skal kunne kjøres jevnere, i tillegg til at nettleseren har fått støtte for maskinvareakselering av 2D-canvas.

Firefox 15 har også fått støtte for FullScreen API, som fra før støttes av Chrome og Safari, og som gjør det enklere for brukeren å få vist nettleserinnholdet i fullskjermmodus. Dessuten har støttes Pointer Lock API, som åpner for utvidet bruk av musen i webapplikasjoner, og som skjuler muspekeren, for eksempel i spill.

Mozilla har gitt ut en egen spilldemo, BananaBread, som demonstrerer en del av de nye mulighetene. Denne fungerer også i Chrome, dersom man aktiverer støtten for Pointer Lock API. Det er ikke ventet offisiell støtte for dette i Chrome før i versjon 22.

En annen viktig nyhet, er at oppdateringen av Firefox heretter vil skje i bakgrunnen, helt uten at brukeren behøver å gjøre noe.

En oversikt over alle nyhetene i Firefox 15 finnes her.

Nettbrett

Firefox har vært tilgjengelig for Android i mer enn et år, men først nå leveres den med et eget brukergrensesnitt for nettbrett. Denne har blant annet et nytt adressefelt (Awesome Bar).

Nettbrettutgaven av Firefox 15.
Nettbrettutgaven av Firefox 15. Bilde: Mozilla

Både mobil- og nettbrettutgavene av Firefox 15 har fått bedre søk, ny funksjonalitet knyttet til faner og mulighet for å importere bokmerker og historikk fra standardnettleseren i Android. Det skal også være bedre støtte for søk og markering av tekst i webinnholdet.

Thunderbird

Mozilla har redusert innsatsen som legges i videreutviklingen av e-postklienten Thunderbird, men versjon 15 inkluderer likevel noen nyheter. Dette inkluderer en lynmeldingsklient med støtte for flere populære tjenester, inkluder Facebooks, støtte for opplasting av vedlegg i Ubuntu One-nettskyen, samt støtte for Do Not Track. Flere detaljer finnes her.

    Les også: