ANALYSER

Uvanlig svak vekst i prosessorsalget

AMD vinner markedsandeler i et nervøst marked.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
12. nov. 2010 - 15:07

Analyselskapet IDC presenterte i går selskapets rapport over prosessormarkedet i tredje kvartal. Rapporten omhandler bare x86-kompatible prosessorer.

Rapporten viser at det har blitt solgt 2,1 prosent flere prosessorer i tredje kvartal enn andre kvartal og 8,6 prosent flere enn i tredje kvartal i fjor.

Tallene viser at gjennomsnittprisen per prosessorer også er stigende. Økningen i omsetningen var på 2,5 prosent prosent i forhold til andre kvartal og hele 24,1 prosent i forhold til tredje kvartal i fjor.

IDC bemerker vekten i leveransene fra andre til tredje kvartal i år har vært svakere enn vanlig. Historisk har det i gjennomsnitt blitt solgt 10,6 prosent flere prosessorer i tredje kvartal en i andre kvartal, noe som har gitt en gjennomsnittlig omsetningsvekst på 9 prosent.

– Etterspørselen i markedet etter prosessorer var svak i juli og august, forteller Shane Rau, forskningsdirektør for pc-halvledere i IDC, i en pressemelding.

– Originalutstyrsprodusentene har begynt å reagere veldig lett på ethvert hint om sviktende etterspørsel i sluttmarkedet, sier Rau, som mener at hele leveransekjeden er skvetten.

Målt i prosent har veksten i prosessormarkedet det siste kvartalet vært størst i segmentet for serverprosessorer. Leveransene her økte med 4,1 prosent, mens leveransene av prosessorer til bærbare og stasjonære maskiner økte med henholdsvis 1,6 og 2,4 prosent.

Også sammenlignet med tredje kvartal i fjor er det serverprosessormarkedet som vokser raskest. Det ble levert 24,4 prosent flere serverprosessorer i dette kvartalet i år enn for et år siden. Veksten i markedet for prosessorer til bærbare pc-er var på 13,3 prosent, mens det bare ble solgt 1,7 prosent flere prosessorer til stasjonære pc-er i årets tredje kvartal enn i samme kvartal i fjor.

I det samlede prosessormarkedet taper Intel denne gang andeler til både AMD og Via Technologies, men det dreier seg kun om endringer på 0,1 til 0,3 prosent. Dette gir Intel en markedsandel på 80,3 prosent, mens AMD oppnådde 19,2 prosent og Via 0,4 prosent.

Det er innen prosessorer for stasjonære pc-er at AMD øker, fra 27,3 til 27,8 prosent. Via beholder sin andel på 0,4 prosent, mens Intels andel er redusert til 71,8 prosent.

Intel taper også en smule i markedet for prosessorer til bærbare pc-er, men her er det Via som øker sin marketsandel fra 0,2 til 0,4 prosent. AMD beholder sin markedsandel på 13,7 prosent mens Intels andel går ned fra 86,1 til 85,9 prosent.

I markedet for serverprosessorer er det kun Intel og AMD som opererer. AMD taper fortsatt andeler i dette relativt lukrative segmentet, og har nå en markedsandel på 6,3 prosent mot 6,5 prosent i andre kvartal. Intels andel er dermed 93,7 prosent, mot 93,5 prosent i forrige kvartal.

– Vi mener at fjerde kvartal i 2010 vil bli et brukbart kvartal, sier Rau. Han forteller videre av IDC antar at den årlige veksten for andre kvartal vil være lavere enn den tilsvarende veksten for første kvartal .

Derimot forventer IDC en vekst i 2011 på et tosifret antall prosent. Dette skyldes først og fremst en forventning om at IT-ledere vil prioritere å oppgradere pc-er det kommende året.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.