Uventet avgang for Ericsson-sjef

Sven-Christer Nilsson går uventet av som administrerende direktør og konsernsjef for den svenske telegiganten Ericsson. Sjefsbyttet er iverksatt med øyeblikkelig virkning, og Nilsson fikk kun sitte knappe 18 måneder i sjefsstolen.

Sven-Christer Nilsson går uventet av som administrerende direktør og konsernsjef for den svenske telegiganten Ericsson. Sjefsbyttet er iverksatt med øyeblikkelig virkning, og Nilsson fikk kun sitte knappe 18 måneder i sjefsstolen.

Ericssons ledergruppe annonserte i går avgangen til administrerende direktør og konsernsjef Sven-Christer Nilsson. Han blir erstattet av Kurt Hellström, med øyeblikkelig virkning.

Lars Ramqvist overtar igjen sin gamle jobb som konsernsjef for selskapet. Styret mener avgjørelsen var viktig for selskapet på dette tidspunktet, med tanke på en kommende planlagt restrukturering og omorganisering, skriver Ericsson i en pressemelding.

Styret understreker at målet er å øke inntektene og sikre en langsiktig vekst for selskapet.

Kurt Hellström kommer fra stillingen som viseadministrerende direktør for regionen Asia og Stillehavsområdet, og har inntil nå jobbet i Hong Kong. Ifølge pressemeldingen har Hellström vist steke leder-evner innen selskapets kjerne-forretningsområder, siden han startet i selskapet i 1984.

Påtroppende konsernsjef Ramqvist sier til Wall Street Journal at Nilsson ikke klarte å gjennomføre omstruktureringene raskt nok, selv om hans langsiktige strategier for selskapet ville forbli uberørt.

- Vi har visse problemer, sier Ramqvist. -Vi må lansere flere nye produkter, og vi må gjøre det fortere. Vi må få et raskere tempo på omstruktureringsprosessen.

Nilsson selv, sier til WSJ at han ikke fikk gjennomført planene sine raskt nok fordi han ikke kom til enighet med selskapets ledergruppe, og han mener han møtte motstand når det gjeldt organisasjons-forandringer.

- Kjemien mellom formannen og meg stemte ikke så godt, og det gjorde ting vanskelig, sier Nilsson og innrømmer at han godt kunne tenke seg å fortsette i stillingen.

Selskapet har vært gjennom en tøff periode med sviktende resultater, samtidig som aksjekursen hos erkerivalen Nokia har gått rett oppover. Finske Nokia har nå blitt markedsledende på salg av mobiltelefoner, blant annet fordi Ericssons lanseringer av nye mobiltelefoner ble kraftig forsinket i fjor, og mange av modellene ble trukket tilbake på grunn av tekniske problemer, skriver WSJ.

Da Nilsson overtok som leder for selskapet hadde allerede andre konkurrenter innen data-kommunikasjon begynt å satse på Internett-teknologi. Ifølge WSJ plukket Ericsson opp denne trenden altfor sent. Istedenfor å kjøpe opp stroe Internett-selskaper, kjøpte Ericsson en håndfull små web-teknologiselskaper og satset på organisk vekst.

Denne teknologien er viktig for Ericsson fordi neste generasjon av mobiltelefoner og andre telekommunikasjonsprodukter vil i all hovedsak være basert på trådløs tilgang til Internett, skriver WSJ.

Markedet har reagert sterkt på Nilssons avgang, og aksjekursen sank med 8,1 prosent, eller 23 svenske kroner til 262 svenske kroner på Stockholms-børsen i går.

Nilsson har allerede fått tilbud om to nye jobber innen telekom-bransjen, men han vil ikke oppgi hvilke selskaper det er snakk om. Alt han ville si til WSJ var; -Jeg har ikke forlatt kamp-arenaen. Jeg er er snart tilbake!

Til toppen